od sklenka » ned 02. kvě 2010 12:36:14
Krásnou modrou barvu dává červené zelí. Vařila jsem půlku hlávky s trochou octa a odmaštěnými vajíčky 10 min., a vyšlo to parádně, ale pozor! Zelí začne pořádně barvit, až když vychladne, takže nechat vajíčka v nálevu (případně v zelí) až do úplného vychladnutí, ideálně v ledničce až do druhého dne. Kratší namočení dává na bílém vajíčku světle tyrkysovou, dlouho máchané vychází do syté petrolejové.
Pěkná teplá žlutá mi vyšla z několika hrstí kmínu a asi jedné lžičky kurkumy + trocha octa.
Osení bylo naprosté zklamání, ale zelená se povedla ze žlutého vajíčka vymáchaného v zelí (viz výše)
Červená řepa mě dost zklamala - chtěla jsem si tu červenou posichrovat trochou slupek z červené cibule, a ona mi z toho vyšla pěkná punčochová hněď. Nicméně vajíčka jsem dělala batikovaná s listem v punčoše, takže jsem lístek sloupla, vajíčko namočila na chvíli do zelí - tyrkysový lístek na hnědém pozadí nakonec taky nevypadal zle.
Pak jsem dodatečně zjistila, že řepa vejce barví nejlíp zasyrova neředěnou šťávou. Další vajíčka už mi nezbyla, ale aspoň jsem si na ta žlutá narazítkovala kouskem řepy červené puntíky.
Sytá čokoládově hnědá se získá povařením několika slupek z vlašských ořechů - ta barví výtečně i zastudena, použití i na kraslice zdobené voskem je možné.
Nutno ale podotknout, že zmíněné barvy se cibuli stejně nevyrovnají. Ta se jediná totiž vpije pořádně do skořápky a vajíčko se dá naleštit, aniž by se barva stírala. S těmi ostatními se musí zacházet strašně opatrně, když po nich přejedeš nehtem, barva se seškrábne.