Ivana píše:Pýr, kopřivy i bršlici máme v přebytcích. Kopřivy je nejvíc - tu budu sklízet na špenát a nechám kus i pro vatovce, pýr i bršlice jsou léčivé, ale někde bych místo nich určitě chtěla něco jiného.
Zrovna ty jahody mě zajímají, včera když jsem hrabala suchou třtinu křovištní a pětileté nánosy dalších druhů trav se vespodu ukázaly jahody. Potřebovala bych je přesadit, takže to zkusím.
Taky mě těší že už za rok je půda pod tím kyprá. Ještě by mě zajímalo, jestli jste někdo do toho zkoušeli vysazovat nějaké vytrvalé rostliny nebo keře - to si tak nějak neumím představit, jak bude ten záhon vypadat za pět let. A taky jestli máte někdo zkušenost s tím, za jak dlouho se rozloží lepenka.
Dělala jsem takhle loni záhon s trvalkami, pár keřů je tam taky, dávala jsem jen kartony a navrch slámu. Je fajn, jak se pod kartony drží vlhko a je tam spousta žížal, předtím to bylo hodně vyschlé místo. Taky jsem zvědavá, jaké to bude za pět let. Za ten rok se karton úplně rozložil, sláma je, ale porostla popencem, takže to právě hezky kvete i tam, kde trvalky ještě nevyrazily (nevím, jestli časem nebudu řešit, co s přebytečným popencem, ale věřím, že se to dalším mulčováním zvládne).