Ahoj Bobku,
potvrzuji zkušenost tvého kamaráda, sám to taky provozuji.
Já jsem po vícero zkušenostech dospěl k dubu, který byl k nám importován z Ameriky - Quercus rubra L. (dub červený). Pozná se podle toho, že má až 3x vetší listy než dub letní/zimní a proti těmto dubům taky hladkou kůru. Slovo
rubra do jeho názvu dostal podle načervenalého dřeva, které dává pálence zajímavou načervenalou barvu. Samozřejmě pokud v okolí neroste, můžeš použít jakýkoliv dub.
Nejjednodušší "zaškolení" pálenky dělám tak, že nahobluju el. hoblíkem silnější hobliny, dám je do větší plechovky a fouknu na to horkovzdušnou pistolí, aby trochu zhnědly. Tím se dodá aroma vypáleného sudu. Taky se mohou zabalit do alobalu a dát do krbu když už se přestane přikládat. Pak je nasypu do třílitrové "twist-off" sklenice a zaliji pálenkou. Po dvou měsících to chytí krásnou zlatavočervenou barvu, vůni po kouři a mírně nahořklou chuť s dubovým aroma. Samozřejmě se to může nechat zrát i 12 let
, to záleží na pevné vůli
.
Další dochucení se může udělat, když ještě přidáš do Twist-off sklenice trochu křížal z nějakého aromatického jablka (Matčino). Někdo přidává i trochu Portského nebo Sherry, ale tady pozor tak 2 až 3 %.
Obecně platí, že při dochucování pálenky se nemá nic moc přehánět, že by to měla stále zůstat jablečná pálenka.
Mnoho úspěchů přeje Yaw