Po rychlokvašených okurkách se můžu utlouct ale musím si je udělat sám, málokteré jiné mi chutnají.
Můj recept:
Vybrat mírně přerostlé nakládačky, čerstvé, nezavadlé. Když se jich do klasické lahve na okurky 3,5 litru vejde přibližně 6 až 8, je to ta správná velikost.
Větší okurky mají silnější slupku a vevnitř se dělají dutiny. To z hlediska chuti není problém ale když se do ní zakousnete tak pochopíte. Každou okurku cca 3x píchnout vidličkou (to je očkování) a pak nechat pár hodin ve studené vodě. Okurky s následujícími přísadami naskládat do sklenice:
1 svazek kopru
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření
špetka kmínu
2 cibule nakrájené na kolečka
Výše uvedené přísady vřele doporučuji kvůli vůni ale šlo by to určitě i bez nich. Mnohem důležitější je nálev:
na 2 litry vody 4 lžičky soli a jedna lžička cukru.
Převařit a okurky přelít tímto horkým (tak že v něm udržíte ruku) roztokem.
A úplně nejdůležitější je aby okurky byly neustále pod hladinou. Nejjednodušší je zatížit je malým kouskem prkénka a na něj položit kámen. Již druhý den by se měl nálev lehce zakalit a příjemně vonět. Na hladině se vytváří nepěkný šlem který ale není třeba odstraňovat pokud se na něm neobjeví stopy plísně. Při pokojové teplotě je za cca 5 dní hotovo.
Jak je děláte Vy ? Sice jsem velkým příznivcem česneku ale na rozdíl od mnoha jiných ho do nálevu nedávám. Nevím proč to dělaj. Kvasnému procesu česnek určitě nepomůže a pokud se podaří okurky zatížit tak aby zůstaly pod hladinou, s trvanlivostí taky není problém.