Pro Hanču:
Dozrávajícím palicím kukuřice začnou žloutnout a zasychat listeny a zrna jsou žlutá, nalitá a poměrně tuhá. Pokud je suché počasí a nehrozí mráz, mohou se nechat na rostlinách déle (pro výsev - obsahují pak více škrobu), ale pozor na deštivé dny, potom rády plesniví. Takže podle vývoje počasí odhaduji, že budu sklízet všechno tento víkend, dokud je krásně.
Sušit nejlépe zavěšené klasy se shrnutými listeny v dobře větraném a suchém prostoru, raději i trochu v teple, alespoň z počátku, protože cukrová kukuřice obsahuje víc vody.
Na jídlo se sklízí před dosažením plné zralosti (ve stadiu voskové zralosti (plody jsou žluté, ale jdou snadno rozmáčknout mezi prsty). "
Protože obsah cukru se po odlomení palice rychle snižuje, je nutná co nejrychlejší konzumace nebo uskladnění. Při teplotě 20 °C ztratí zrna kukuřice během 24 hodin zhruba polovinu obsahu cukru. Po uplynutí dalších dvou až tří dní se cukr takřka ztratí. Snižování kvality lze částečně omezit chlazením a zejména mražením. Teplota pro uskladnění palic má být 0 - 1 °C." (
http://vseozahrade.blog.cz/0705/kukurice-na-zahradce)
Pro Petru:
U cukrové kukuřice se zralá zrna opravdu po vyschnutí palice ještě dost scvrknou, protože obsahují mnohem méně škrobu, než klasická kukuřice. To je v pořádku.
Pro Ivanu:
Neopylená zrna se prakticky nevyvinou, kdežto bílá jsou spíš nedozrálá.