Ahoj, po trochu delší době se znova hlásím. Na mé pidizahrádce mi vyrostly akorád topinambury, hrášek a pár měsíčních jahod. Zkoušela jsem zasít mrkev, pastinák, tuřín, černý kořen a vůbec nic nevzešlo, teda vyklíčila jedna mrkev, která následně zdechla. Slimáci to nebyli, do půdy jsem přidala kompost, a stejně nic. Udržel se tam akorád brutnák a byla tam doslova invaze rozrazilu.
Tak jsme se doma dohodli že tuhle pidizahradu opustím a protože také zemřela tchýně, která by to nechtěla, tak se přesunu na plochy vedle baráku. Je tam 2,5m x 2,5m bývalý skleník (zbyly jen základy), podobně velké pařeniště, zatím bez oken, které sloužilo jako kompost a pak pruh trávy, asi 2,5 x 4 metry.
To celé je za sebou, po delší straně otočené k jihu, ale hned vedle sousedova dřevěného plotu (podotýkám plného), tedy na celou jednu polovinu nezasvítí pořádně sluníčko, na tu druhou jo.
V tom bývalém skleníku jsem už letos měla jahody, byly tam tak 4, ale to je spíš tím že jsou staré. Dala jsem mezi ně cibule, cibulky rostly, ale všechny zplesnivěly, zkusila jsem i semena, nevzešlo nic. Divoká rajčata tam nevydržela, kozlíček polníček 50% ztráty. Daří se tam brutnáku, žabinci, rozrazilu, měsíčnici a vrbině penízkové. Veškeré bylinky K.O., ředkvičky skoro vůbec neudělají bulvičky a vyhánějí do květu.
On se v okolí asi moc nehýbe vzduch, je tam ten tmavý plot, pak z druhé strany ozdobné keře, obrovský tamaryšek, dvě jabloně (tu jednu letos v zimě skácíme, co naplodí, to chytne moniliózu, a stejně ani nejsou dobrý, je ze západní strany, tak snad uvolní trochu sluníčko a vzduch, z jižní je obrovský ořešák, ale asi 15 metrů vedle). Záhon je teda asi 0,5m od plotu, v meziprostoru roste planá růže, maliny, ostružina, plesnivějící rybízy (budou se přesouvat) a další ozdobné kytky. Vše tam musím nechat, mám k dispozici jen ty záhony.
Pak jsem ještě zkoušela dát rajčata a ačokču na terasu. Ačokču jsem na poslední chvíli zachránila jen jednu jedinou, rajčata měla taky namále - to sluníčko tam pálilo tak, že je úplně spálilo, ne že by nebyly zvyklé na slunce, ale ten žár byl tak velký, že to ty rostliny nevydržely. Tam by přežil možná kaktus. V jednom květináči se mi vysemenila šrucha, ta to přežila.
Mám tu jen extrémy, buď moc slunce a moc větru a nebo naopak obojího velmi málo. Moc bych si přála zahrádku u domu, ale nevím jestli to má vůbec smysl, jestli nemám svoji snahu radši přesunout jinam. Jsem z toho moc smutná, dalo mi všechno moc práce a nic z toho není.
Nemáte nápady co a jak zkusit pěstovat?