Letos jsem pro fatální nedostatek času musela přes léto ponechat zahradu svému osudu, takže rostliny, které budu doporučovat, jsou prověřené opravdu důkladně. Vítěznou rostlinou tohoto roku se pro mě jednoznačně stala tzv. divoká roketa. Měla jsem pytlík semen z Anglie, stálo na něm: WILD ROCKET, rucola selvatica. Vyrostla z toho kytka s jasně žlutými květy, hodně vykrojenými listy, poléhavého růstu. Podle mě jde o křez tenkolistý, diplotaxis tenuifolia, který ostatně prodává SEMO též pod názvem WILD ROCKET. K botanickému určení viz i diskuse: viewforum.php?f=28, Rukola a roketa
A teď ta chvála: nejenže kytka ve zdraví přežila veškerou nepřízeň osudu a její lupení lupení mi natolik zachutnalo, že jsem si na něm vypěstovala závislost, ale hlavně - je vytrvalá a dá se sklízet úplně po celou sezónu: obráží na jaře tak začátkem dubna a baštím je ještě teď, a to už u nás několik nocí pořádně mrzlo. Na rozdíl od rokety seté, která jak vykvete, je po ptákách, u téhle kvetení vůbec nevadí, ani se nemusí zaštipovat - ze stonku permanentně vyrážejí boční výhony s mladými listy, které jsou stále jedlé a chutné, i když s postupujícím létem trochu nabírají na ostrosti. Slimáci, dřepčíci ani srny si jí vůbec nevšímali, sucho snáší výborně, plevel spolehlivě zadusí. Jenom pozor, hodně se rozlejzá do stran - počítat s větším místem.