Ano, oni mají japonci vyšlechtěný kultivar na jídlo, týká se to kořene. Příležitostně se dá tenhle japonec sehnat i u nás, myslím i tady na fóru někdo psal že ho má nebo měl (Kohant?). Jí se kořen z rostlin před květem, jakmile jde rostlina do květu je už dřevnatý. Z mladého lopuchu jsem jednou jedla "jádro" na přechodu mezi stonkem a kořenem a chutnal jako mladý hrášek. Jinak se dají jíst i kořeny ostatních druhů a taky vnitřek stonku Srdce lopuchu - to jsem ještě nezkoušela.
Listová odroda: Ha Gobo - dlhé biele stonky, koreň 0,15 m (70 dní)
Koreňové odrody: Salada Musume skorá odroda, koreň do 0,4 m (100 dní) Takinogawa long - koreň do 1 m, neskoršia odroda (120 dní) Watanabe Early - koreň do 0,8 m, skorá odroda (110 dní) Chiko - koreň do 0,6 m, (120 dní) Minto Shinahada - biely koreň do 0,9 m, (150 dní)
Jaký způsob máš na ty metrové kořeny? Budeš je kopat nebo vymyslíš něco s odklápěcí stěnou? Myslím že ti japonci na to něco podobného vymyšleného mají.
čítal som o spôsobe pestovania v balíkoch slamy, z nich sa vytvorí záhon, je možné použiť aj jeden jediný balík slamy, na vrch sa dá vrstva zeminy a do nej sa lopúch zaseje, keď lopúch začne tvoriť koreň tak pôjde rovno cez ten balík slamy smerom dole a bude rovnejší ako v pôde a pri zbere stačí rozrezať slamený balík a zozbierať úrodu, takže kopať nie je ani nutné ale horšie to bude asi so závlahou.