Krvavec menší a krvavec toten - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Krvavec menší a krvavec toten - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 08. úno 2010 13:41:39

Recept ze stránky Lindy Gilbert
Cibulová, kukuřičná a bramborová polévka s pyré z krvavce menšího
4 porce
Bohatá polévka s osvěžujícím akcentem krvavce menšího

3 lžíce másla
3 velké žluté cibule
3 a půl šálku kuřecího vývaru
1/4 lžičky muškátového květu
1 a půl až 1 a třičtvrtě šálků mléka
3 střední červenohnědé brambory, oloupané a nakrájené
1/2 lžičky drceného česneku
Jádra ze 2 žluté klasů kukuřice
sůl a pepř
1/3 šálku listů krvavce menšího
lístky krvavce menšího na ozdobu

Rozpustíme 2 lžíce másla v polévkovém hrnci. Pomalu opečeme cibuli do zlatova. Přidáme kuřecí vývar, muškátový květ, mléko a brambory. Zvýšíme teplotu, dokud se směs nezačne vařit, přikryjeme a vaříme, dokud brambory nejsou měkké. Přidáme česnek. Rozšleháme polévku do hladka. V jiné pánvi opečeme zrna kukuřice na zbývající lžíci másla. Posypeme špetkou soli. V samostatné nádobě smícháme krvavec a 1/3 šálku polévky. Ušleháme, ale přestaneme ve chvíli, kdy jsou stále ještě viditelné zelené kousky. Přidáme kukuřici do hrnce s polévkou a zahřejeme. Ochutíme solí a pepřem, a pokud je polévka hustá přidáme mléko. Naběračkou dáváme porce do misek a pomocí lžíce ozdobíme každou porci zelenou směsí. Uděláme spirály, srdce, písmenka - cokoliv se nám líbí. Zdobíme celými lístky krvavce.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Krvavec menší a krvavec toten - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 01. lis 2010 18:30:41

Recept podle D. Henschela: Plané rostliny k jídlu
Bramborový salát
Jeden díl lístků krvavce menšího, jeden díl listů česneku medvědího a stejné množství brambor. Brambory uvaříme a nakrájíme na plátky. Zeleň spaříme a nahrubo nakrájíme. Přidáme olej, sůl a pepř a promícháme.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Krvavec menší a krvavec toten - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 01. lis 2010 19:29:14

Omáčka Prince z Walesu
Přeloženo z Celtnet
Viktoriánský recept kuchaře Charles ELME Francatelli' z roku 1861 (The Cook's Guide and Housekeeper's & Butler's Assistant).

Nejprve si připravte tyto složky: čtyři tvrdé uvařené žloutky, čtyři omyté a osušené ančovičky, hrst estragonu, kerblíku, krvavce, pažitky, nati spařené a zbavené vody stisknutím v utěrce. Polévkovou lžící kaparů, stejně francouzské hořčice a tři syrové žloutky z vajec. Všechno vlož do hmoždíře a vše utři. Pak přidávej téměř půl pinty salátového oleje a půl gill (gill=0,12 litru) estragonového octa. Až je hotovo, přeceď omáčku přes žíněné síto.
Tato omáčka se používá pro pečené ryby nebo masa à la Tatar, také pro všechny druhy salátů z ryb, drůbeže nebo zvěřiny.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron