Podle D. Henschela: Plané rostliny k jídlu
Příprava:
Květní lůžka asi 10 minut vaříme v osolené vodě a potom je zbavíme pichlavých zbytků. Dají se jíst hned.
Naložená pupava
Vařená květní lůžka naložíme do nálevu: 1 litr octa (nejlépe březového), 300 g cukru, 1 lžička soli, 10 bobkových listů nebo jalovcových plodů nebo estragon, 2 polévkové lžíce hořčičných semínek nebo semena česnáčku lékařského (těch méně). Pupavu v nálevu 3 minuty povaříme. Dáme do skleniček a uzavřeme.
Směs ke bramborám
Vařená květní lůžka krátce opečeme na oleji s cibulí a česnekem. Dá se podávat i s rýží nebo těstovinami.
Aromatická pomazánka
Velmi mladé lístky zbavíme ostnů a utřeme s tvarohem nebo taveným sýrem.
Všechno lze provádět i s pupavou obecnou. Má ale menší květy, takže je to více práce.