Nejsem dendrolog, biochemik, ani jinak specializovaně vzdělán. Obsah dusíku v imisích nepovažuji za jakkoliv významný pro výživu rostlin. Například masožravé rostliny ať už rod drosera, nebo například mucholapka podivná a jiné masožravky jsou na výživu dusíkem dosti výrazně citlivé (zmenšují se jim "pasti", které při dostatku dusíku ztrácejí opodstatnění a veškerá příroda má sklon šetřit a nevyvíjet orgány, které nemají opodstatnění) Sám pěstuji saracénii zalévanou "dešťovkou" Ale zpět k tématu.
Proti výraznějšímu vlivu imisí dusíku hovoří dostatečné vyzrávání letorostů stromů. Pokud se jedná o praskání ve dřevě, na otevřených lokalitách a v údolích bych hledal důvod v teplotních výkyvech (směrem dolu) v zimních měsících. Dále často praská kůra po razantním průklestu.
Rovněž bych v převaze lipnicovitých v porostu nehledal absenci jakýchkoliv herbicidů. Rozkvetlé louky, které pamatuji z dětství sekl můj děda kosou a nejčastější chemickou látkou, která se na tyto louky dostala, byl amoniak či kyselina močová nebo močovina z produkce ledvin jeho krav.
Zato si dobře pamatuji "kouzelný" porost smetánky lékařské podél polní cesty, vedoucí z pole, z něhož přívalový déšť vyplavil hlínu s jedním ze selektivních herbicidů. Mimo kukuřice a smetánky kol cesty jen štěrk. Chemie je zajímavá věda, Právě teď mám na sobě polovinu oblečení z polimerů (polymerů ?), ale do úst bych vyjma kuchyňské soli raději vkládal jen organické sloučeniny.
Chemie se obávám. Ano. DDT. Svého času "lék" téměř na vše. Dnes strašák všech vzdělaných lidí. PCB. Trvanlivé nátěry široce používané. To si dnes pamatuje téměř každý, co se okolo nich nedávno dělo. Freony, nehořlavý plyn, skvěle použitelný do chladících a mrazících zařízení. Atd atd. Pokud namítáme, že se herbicidy odbourávají, zajímalo by mě, kdo stojí za tímto tvrzením. DDT se používalo jako insekticid. A ejhle, ocitlo se ve vejcích dravců. Sokolů, kteří převážně loví zrnožravé holuby a všežravé kachny. Vše je provázáno se vším a genocida na mé zahradě může ovlivnit okolí zcela nenápadně, nepatrně, nebo totálně a nezvratně. Bojím se toho, jak neuváženě člověk užívá sloučeniny, jejichž vlastnosti nezná ani z poloviny.