Javorový sirup

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Javorový sirup

Příspěvekod Ivana » stř 14. dub 2010 10:45:53

Zajímá mě, jestli jste někdo zkoušeli.
Odkazy na postup:
vaření.cz
Navajo (překlad)
Pets
Topzine
Rodina
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Javorový sirup

Příspěvekod Ivana » čtv 15. dub 2010 13:57:20

S výrobou javorového sirupu u nás vidím jeden zádrhel. Nejsem si jistá, jestli se u nás může navrtávat kmen za účelem sběru šťávy. Hledám to už třetí den, na internetu se dá dočíst že je to zakázáno, že je to přestupek, že to vyžaduje souhlas lesní správy a podobně.

Zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny praví k tématu pouze toto:

§ 7
Ochrana dřevin

(1) Dřeviny jsou chráněny podle tohoto ustanovení před poškozováním a ničením, pokud se na ně nevztahuje ochrana přísnější (§ 46 a 48) nebo ochrana podle zvláštních předpisů.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Javorový sirup

Příspěvekod pierro » stř 12. kvě 2010 9:55:56

Vážně i ochrana dřevin na mém pozemku, který je dle katastru i de facto zahrada, či trvalý travní porost? Chápu potřebu povolení ke kácení, ale vrtat do mnou pěstěných (ač z náletu) javorů klenů.... Pokud něco najdeš, dej vědět. Javorová míza je jeden z důvodů, proč jich po pozemku nechávám růst desítky, než je vytnu kvůli prostoru pro jabloně a spol.
Mám strach, aby při vývoji současné legislativy za chvíli nebylo nutné hlásit každou větev při prořezávání.
S úctou Martin.
Uživatelský avatar
pierro
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 355
Registrován: pát 20. lis 2009 17:42:36
Bydliště: Náchodsko, Nový Hrádek

Re: Javorový sirup

Příspěvekod Ivana » pon 03. led 2011 14:11:14

Udržitelný způsob získávání javorové šťávy (to co se dá najít na internetu):
1. Zdroj: vareni.cz
"Sbírá" se ze stromů, kterým je přibližně 40 let. Do stromu se každou sezónu navrtají 1 až 2 nové otvory hluboké 5 - 6 cm, ze kterých je pomocí plastových trubic jímána šťáva. Otvory se pak během roku zahojí.
2. Zdroj: pets (autor Lumír Ondřej Hanuš, Rockville, Maryland, USA)
Při vrtání otvoru do stromu pro kohoutek nesmí být tento příliš hluboký nebo široký. Zmenšení tohoto poškození stromu vrtáním na minimum je důležité, neboť umožňuje stromu rychlé uzdravení a snižuje znečištění mízy.
Množství mízy získané v jedné sezóně z jednoho kohoutku je mezi 38 - 75 litry. Závisí to na stromu, počasí, délce sezóny a způsobu sběru mízy. Farmáři používající sběr gravitačními hadicemi nebo do nádob získávají obecně 38 - 53 litrů mízy z v lese rostoucího stromu. Při použití nádob na stromech podél cesty nebo použitím vakuových hadic lze získat 57 - 76 litrů z jednoho kohoutku. Strom může mít v závislosti na jeho zdravotním stavu a velikosti jeden až čtyři kohoutky.
Dokud je strom zdravý, produkuje mízu stále. O některých stromech je známo, že produkují mízu po několik generací farmářů po více jak sto let. Bylo odhadnuto, že "stáčení" mízy připraví strom pouze o 10 % či méně cukru v něm obsaženém. Toto množství je příliš malé než aby poškodilo za normálních podmínek prostředí zdravý strom.
3. Zdroj: topzine.cz
Více než 70% světové produkce patří kanadskému městu Quebec. Javorový sirup se získává z mízy vytékající z kmene javoru. Platí nepsané pravidlo, že by měl každý javor mít alespoň čtyřicet letokruhů, jinak hrozí nevratné poškození stromu. Do kmene se totiž navrtávají otvory, jimiž pomocí plastových trubic vytéká toužebná šťáva. Otvory se pak během roku zacelí.
4. Zdroj: rodina.cz (autor Věra Souradová, Virginie USA)
Jaké stromy se mohou "čepovat"?
Je to opravdu jako čepování. Narazíte pípu a míza teče...
Nejlepší je samozřejmě tvrdý kanadský neboli cukrový javor (Acer saccharum). Ale ve skutečnosti, jak už jsem řekla, každý javor vám vyprodukuje mízu - sice s trochu nižším obsahem cukru než kanadský cukrový javor, ale vařit se z ní dá.
Nenařezávejte stromy, které mají míň než 10 in (25 cm) průměr (Někteří konzervativní cukráři dokonce nenařezávají stromy, které nemají 12 inčů, t.j. 30 cm)... Ve výši pasu. Jiní autoři udávají ve výši ramen. To asi podle toho, jak je hospodář vysoký...(shodují je kolem 4-5 stop: 152 cm). To jsou stromy nejmíň 40 let staré. Javory rostou pomalu.
Pokud to děláte správně, nijak tím strom nemůžete poškodit. Kanaďané mají dlouholeté zkušenosti. Ale je-li to váš oblíbený strom, kde sedáte ve stínu a nechcete mu ublížit, tak si pro jistotu vyberte jiný, abyste to pak na čepování nesváděli.
Kdy čepovat?
To záleží na tom, kde žijete. Čepovací sezóna může začínat už počátkem ledna a může trvat až do dubna.
U nás ve Virginii to bývá nejčastěji právě koncem ledna, kdy míza začíná proudit... Je to čas, když v noci je teplota nízká kolem 20 st. F a ve dne vyskočí do 30 až 40. Právě ten výkyv 15 st. během 12 hodinové periody je ten správný trik... V Celsiích je to teplota kolem nuly...(v noci tak 6 pod nulou, přes den 2-6 nad nulou). Slunečné dny jsou na "úrodu" lepší než pošmourné.
Jaké díry a kolik ?
Vrtákem o průměru 1 cm vyhloubíte díru asi 2 až 2 a půl inče (5až 6 cm). Vrtejte díru trošku se sklonem nahoru, aby míza mohla vytékat dírou směrem dolů. Vyčistěte pečlivě výhlubeň, aby v ní nebyly piliny, než do ní zamontujete hubičku (kohoutek). Nevrážejte ho násilím dovnitř, abyste neroztříštili dřevo a kůru kolem otvoru (míza by vám utíkala), ale musíte ho mít dostatečne pevně zasazený, aby udržel kyblík plný mízy...
Kolik děr můžete do stromu navrtat?
Tzv. Ontarijské pravidlo, které se opírá o dlouholetou zkušenost čepování ve zdravých javorových sadech, které nejsou poškozeny, je jeden čep na 10-14 inčových stromech (25-35 cm), dva zářezy na stromech 15- 19 in (38-48 cm), tři čepy na 20-25 a 4 díry nad 25 inčů (64 cm). Pokud nechcete mít podnik (v Kanadě jsou stromy propojeny hadicemi a míza teče hadicemi přímo do stáčírny), měli byste se asi spokojit s 2 kohoutky na jednom stromě.
Kolik mízy nasbíráte z jednoho vrtu?
V průměrném roce můžete mít tak 15-25 galonů (60-100 l) mízy z jednoho kohoutku. Potřebujete tak 35-40 galonů mízy, abyste vyrobili jeden galon sirupu...Což znamená, že z jednoho čepu budete mít tak 1 a půl až 2 litry sirupu za sezonu. Některé čepy budou mít míň anebo vůbec nepotečou. Potřebujete tak 4 až 6 kohoutků, abyste měli jistotu, že vyrobíte dostatečné množství sirupu.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Javory Acer

Příspěvekod bobek » čtv 08. bře 2012 16:41:00

bobek
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 557
Registrován: pát 20. lis 2009 17:57:31
Bydliště: Praha, zahrada v Posázaví

Re: Javory Acer

Příspěvekod bobek » stř 28. bře 2012 14:39:07

Přišel mi mail od člověka který chce do konce dubna uzavřít objednávku na originální kohouty firmy Leader Evaporator (U.S.A.) ke stáčení javorové mízy. Jeden kus včetně poštovného do ČR přijde na cca $5, čím více lidí se domluví, tím více se na poštovném ušetří. Případní zájemci se můžou obrátit na
"vojtech zavináč biostatek tečka cz"

Sice si myslím že by klidně stejně dobře posloužila kdejaká trubička kterou najdete v šuplíku v dílně, tak origoš je holt origoš :)
bobek
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 557
Registrován: pát 20. lis 2009 17:57:31
Bydliště: Praha, zahrada v Posázaví

Re: Javorový sirup

Příspěvekod yaw » stř 28. bře 2012 17:21:37

Mezi námi přátelé,
myslím, že získávání sladkého sirupu tímto způsobem v našich zeměpisných šířkách je pěkná čuňárna. A až vás při tom nachytá hajnej, tak o vás přinejmenším přerazí hůl. Zkuste si jen tak pro srandu navrtat na jaře na své zahrádce nějakou jabloň (minimální průměr 30 cm :twisted: ) a seberte jí tak 60 až 100 litrů mízy. To se vám asi chtít nebude. Myslím, že kdyby věděl hajný, který spravuje polesí kolem Dračího kamene, co mu tam vyvádějí ti "hospodáři"(viz. Blog), takže by s nimi taky pěkně zatočil.
K tomuto způsob získávání sladkého sirupu byli v Kanadě donuceni okolnostmi a hlavně tam taky mají mnohem větší zalesnění než u nás v Evropě. Pokud chceme být za každou cenu soběstační, myslím že máme u nás dostupné jiné zdroje fruktózy a glukózy.

Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav

Re: Javorový sirup

Příspěvekod bobek » čtv 29. bře 2012 15:10:21

Yaw: no, snad nebude tak zle. V Severni Americe mají už po mnoho staletí odzkoušeno že odebírá-li se z javoru míza způsobem který je několikrát popsán v předchozí diskuzi, stromu to neublíží. Proč taky ničit strom když z něj někdo chce příští jaro odebírat mízu znovu. Jabloně bych do toho vůbec netahal. Navíc ti z Pod Dračího kamene to dělají jen jako takové drobné zpestření stravy v době, kdy se v hospodářství nic moc jiného dělat nedá. A jak sami uvádí, v žádném případě to nemají jako podstatný zdroj sacharózy, je to jen taková zajímavost a chuťovka. A pokud to dělají na svém pozemku, tak i hajnému to může být jedno.
bobek
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 557
Registrován: pát 20. lis 2009 17:57:31
Bydliště: Praha, zahrada v Posázaví

Re: Javorový sirup

Příspěvekod yaw » pát 30. bře 2012 6:19:43

Ahoj Bobku,
zkus dát na toto téma nenápadně diskuzi s nějakým hajným třeba takhle někde na Sázavě při pivku v hospodě. A pak mi řekni jak si dopad :lol: . Já si moc dobře pamatuju jak jsme závodili "na střední trať" :cry: s naším hajným, když jsme si taky jen tak "pro zpestření" chtěli nachytat březovou vodu a to zdůrazňuji že z "plevelných " bříz.
Yaw
yaw
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte 08. pro 2009 12:10:52
Bydliště: Mlada Boleslav


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků