Tomelový chléb
Každý dělá dýňový chleba, tak proč nezkusit tento chléb a pozvat přátele.
½ šálku másla
1 lžíce vody
1 hrnek cukru
2 šálky mouky
vanilka
1 lžička soli
3 vejce
1 lžička jedlé sody
3 zralé kaki, rozmačkané na pyré
½ šálku ořechů (nepovinné)
Máslo s cukrem utřeme do pěny. Přidáme vanilku, pak vejce, jedno po druhém. Ušleháme dobře. Přidáme tomel a vodu. V samostatné misce smícháme mouku, sůl a sodu. Opatrně vmícháme sypkou směs spolu s ořechy do utřené směsi s tomelem, umícháme do hladka. Nalijeme do chlebové formy a pečeme při 350 ° F (190 C) 50 - 60 minut. Před krájením necháme dobře zchladnout.
Tomelový pudink s hrozinkami
Podáváme horké s hard sauce nebo studené cool whip (to se mi nepodařilo přeložit).
1 ½ šálku prosáté mouky
1 ½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
½ lžičky skořice
2 vejce
1 ¼ hrnku cukru
1 ½ šálky dužiny tomel
¼ šálku rozpuštěného margarínu
¾ mléka
Smícháme suché přísady. Ušleháme vejce a cukr do pěny. Přidáme tomel a rozpuštěný margarín. Přidáme směs s moukou, pak mléko. Rozmícháme do hladka. Nalijte do zapékací misky postavené v mělkém kastrolu s horkou vodou. Pečeme v troubě pomalu, 325 ° F (160 Celsia) na 1 ½ hodiny. Nebo nalíjem do vymazané formy s víko a vařit v páře 2 ½ hodiny.
Tomelový džem
Tento džem je úžasný především na čerstvý, doma upečený chléb. Předpis na 6 sklenic džemu.
3 šálky upraveného ovoce, asi 5-6 kaki průměrné velikosti
1 šálek vody
1 balení pektinu
1/2 šálku citrónové šťávy
6 šálků cukru
Tomel nakrájejte na malé kousky. Odměřte ovoce a vodu, přimíchejte pektin a citrónovou šťávu. Přiveďte k plnému varu a vařte po dobu 30 sekund. Přidejte cukr a znovu přiveďte k prudkému varu přesně na 4 minuty. Míchejte neustále. Odstraňte z tepla a nalijte do sterilizovaných nádob.
Přeloženo z epersimons.com