Lopuch větší - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Lopuch větší - recepty

Příspěvekod robos » úte 19. říj 2010 21:54:05

Použití v kuchyni:

Mladé listy mají 350 mg vitamínu C na 100 g. Proto se používají hlavně na jaře jako součást vitamínové kůry.

Jako zelenina byl znám už ve staré Číně a Japonsku, kde si jej dodnes pro tento účel vyšlechťují a dělají si z kořenů nápoj podobný kávě.

V Polsku se vyrábí „succus" - sirup. Je to zahuštěná šťáva z čerstvého kořene. Používá se do čaje i do vody.

V Itálii a Francii upravují mladé výhonky jako chřest nebo je přidávají do zeleninových salátů. Lístky mají mírně natrpklou chuť, kořeny zase aromatickou a vnitřky lodyh, tzv. „morky", jakoby oříškovou. Rostliny ale musí být mladé, ty se dají jíst syrové.

V polévkách může být náhradou za mrkev a petržel, dříve se dával do polévek i místo brambor. Strouhaný se přidává do karbanátků, masitých sekaných a haší. Mohou se vařit, dusit s masem a cibulí nebo ve směsi zelenin.



Lopuchový chřest:

Mladé nedřevnaté řapíky nebo mladé čisté kořeny se uvaří v osolené vodě do měkka. Výhodné je upravit si je předem do svazečků, aby se lépe vyndaly a nepolámaly se. Ochutíme je jako chřest nebo je podáváme jako přílohu k masu.



Plněné lopuchové listy:

200 g mletého masa promícháme s šálkem vařené rýže, nakrájenou cibulí, kořením (lžička mletého zázvoru, trochu pepře, skořice a koriandru, 2 stroužky drceného česneku, lžička bazalky, lžíce petrželky) a lžící rajčatového protlaku. Osolíme a prohněteme.

8-12 mladých lopuchových listů krátce spaříme ve vroucí osolené vodě. Naplníme je nádivkou, svineme do balíčku. V kastrolu na másle zpěníme cibuli, přidáme oloupaná pokrájená 2 jablka a na to uložíme lopuchové balíčky. Podlijeme vývarem a dusíme pomalu 40 minut. Hotové pokapeme kysanou smetanou, přidáme vydušenou šťávu s jablky a podáváme s rýží.
(zdroj:http://www.klidapohoda.unas.cz/byliny/Byliny1/Lopuch.htm)
robos
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 136
Registrován: pon 21. čer 2010 9:45:20

Re: Lopuch větší - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 01. lis 2010 20:12:47

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Lopuch větší - recepty

Příspěvekod Jana-ka » stř 29. pro 2010 20:46:21

Můj oblíbený ruský zdroj vaří i lopuchová povidla: půl litru vody a čtyři kávové lžičky octa přivedeme do varu, přisypeme strouhané kořeny za stálého míchání vaříme 2 hodiny. Kořenů tak nějak "přiměřeně, přiměřeně" , to nejdůležitější jaksi zdroj nezmiňuje ;)
Jana-ka
pokročilý
 
Příspěvky: 40
Registrován: sob 28. lis 2009 20:07:51

Re: Lopuch větší - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 25. led 2011 13:21:53

Salát z lopuchového kořene se zelenou cibulkou, sezamovými semínky a koriandrem
pořádný kus lopuchového kořene, oloupaný a nakrájený na nudličky
2 lžíce (rýžového) octa
1 lžíce sezamových semínek
2 mladé cibulky se zelenou natí, nakrájené
2 lžíce nati koriandru, nakrájeného nahrubo

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Lopuch větší - recepty

Příspěvekod Ivana » stř 26. led 2011 14:45:53

Kinpira gobó (kinpiru)
Připravuje se z lopuchového kořene a mrkve. Dá se přidat i kořen pampelišky (púpavy). Obvyklé přísady sójová omáčka, vinný ocet, chilli, někdy i saké.


Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron