Strakaté fazole (mexické Frijoles de Olla)
8 - 10 porcí
Ve Starém Mexiku se fazole vařily po celý den v kameninovém hrnci nazývaném Olla. V Mexiku se typicky podávaly po hlavním chodu před dezertem, aby byli hosté dobře nakrmeni. Nebo se dají podávat samotné s teplou tortillou. Tento recept vyžaduje bylinu známou jako epazote (merlík vonný), ale můžete uvařit fazole i bez něj. Celkový čas vaření: 2 až 2-1/2 hodin
1 libry strakatých fazolí (2 až 2-1/2 šálky)
2 litry vody, případně další podle potřeby
1 menší cibule
2 stroužky česneku
2 snítky čerstvého merlíku vonného Chenopodium ambrosioides (lze vynechat)
2 čajové lžičky soli nebo podle chuti
Přebereme fazole a opláchneme. Dáme fazole do těžkého hrnce. Zalijeme 2 litry vody, nebo na dva prsty nad fazole. Dáme plamen na maximum. Zatímco se fazole začínají vařit, rychle nakrájíme kostky cibule (asi 1 šálek nakrájené) a jemně podrtíme česneku. Přidáme cibuli, česnek a merlík vonný k fazolím. Jakmile se fazole začnou vařit, snižte plamen. Hrnec nezakrýváme. Dobré je použít rozptylovač plamene. Vaříme fazole pomalu, bez míchání, po dobu 1 hodiny. Pak zamícháme fazole se ode dna. Je-li to nutné, přidáme vodu aby byla 1 palec nad fazolemi. Povaříme dalších 30 minut, pak zamícháme a zkontrolujeme hladinu vody znovu. V případě potřeby přidáme vodu aby byla 1/2 palce nad fazolemi. Když fazole začínají měknout osolíme. Kontrolujeme fazole každých 15 minut, mícháme a kontrolujeme množství vody, aby nyní jen stěží pokrývala fazole. Když jsou fazole uvařené vyndáme merlík. Měli byste skončit s množstvím vody tak aby pokrývala fazole. Zahustíme fazolový tak že rozdrtíme 1/2 až 1 šálek fazolí a vrátíme je do hrnce. Fazole podáváme v malých miskách anebo použijeme do jiných receptů.
Přeloženo z globalgourmet.com