Zdravím všechny. Smím se vmísit do debaty? Chtěla bych reagovat na zmínku o mochyni peruánské, která je o několik příspěvků výš. Pěstuji ji už 20 let, první semínka jsem si koupila v roce 1991 v Německu. Prvních několik let jsem ji pěstovala na zahradě v nadmořské výšce kolem 450m, v místech, kde je otevřená rovina k severu a blízkost rybníků, tudíž dost drsné podmínky. Měla jsem ji zasazenou volně do záhonu a ničím nechráněnou, plodů dozrávalo jen několik a ne každý rok. Posledních 14 let ji pěstuji v Českých Budějovicích, kde je mikroklima podstatně lepší, ale i tak je sklizeň opravdu minimální, sotva hrst plodů ze 3-4 rostlin. Pěstuji ji stále jen kvůli synovi, kterému moc chutná (mně taky, ale já mu ji nechávám
). Když shrnu své zkušenosti, nejvíce se mi osvědčila v květináči ve skleníku. Na záhoně venku dozraje jen výjimečně, ve volné půdě ve skleníku mi roste velmi bujně, ale žene jen do listů a kvete minimálně. Ve větším květináči poměrně dost kvete a ve skleníku navíc zpravidla (pokud není tak mizerný rok jako loňský, kdy nic nedozrálo) stačí i dozrát. Zbylé plody pak většinou postupně dozrají ještě i během zimy po přenesení rostliny do sklepa a kupodivu jsou i bez slunečního svitu stejně dobré. Zkoušela jsem ji přezimovat, ale zdá se mi, že se to nevyplatí, více se mi osvědčilo každý rok vypěstovat nové rostliny z únorového výsevu. Jo, ze zapadlých plodů sama v dalším roce ve skleníku i na záhoně vyklíčí, ale zpravidla nestíhá dozrát. Hnojím granulovaným hnojem, kopřivovým zákvasem, Lignohumátem... co mi zrovna přijde pod ruku
Vyžaduje hodně vody, alespoň v květináči.
Zkoušela jsem i Physalis alkekengi ze semen z Bambusaria. Ta roste bez problému venku na záhoně, rostliny jsou mnohem nižší než u předchozí, hodně kvete i plodí, plody dozrávají postupně během léta, ale mně osobně přišly velmi nechutné.
Oprava - ne P. alkekengi, ale pruinosa.