od Ránazrána » stř 20. led 2010 22:49:58
pierro:
Asi jsem to nenapsala dostatečně jasně. Rozhodně jsem člověk ,kterému jsou blízké permakulturní zásady a styl jednání a uvažování....tedy v souladu s přírodou a celým vesmírem ( v rámci mého omezeného chápání). Před mnoha lety jsem fandila ekozemědělství, v podstatě mu fandím i teď,ale kolik ekozemědělců by opravdu bylo ekozemědělci , kdyby nedostávali dotace? Ekologické zemědělství je pouze na papíře. U ž mě po těch letech Bio nebere , mé hodnoty se posunuly někam mnohem víš."Ekologičtí travaři " mi nepřijdou o moc lepší než "konvenční stříkači". Kolik lidí dokáže se vzdát dotací a vydělat si na to co chce a žít to? (Mám na mysli lidé, kteří nějakým způsobem hospodaří).
Ty sám splácíš, abys mohl žít a uzkutečnit svůj sen co nejvíce v souladu s přírodou.Budeš potřebovat čas a asi i peníze.
Naši předci , kterých si cením, drancovali zemi v pomalejším tempu , proto mnohdy nemohli ani vidět ,co jejich konání způsobuje. Přesto mysleli a jednali ve větších souvislostech, pokud zrovna neválčili- a to se jim taky nedivím, než současné lidstvo. Současné lidstvo ,ale také hledá východiska .
V podstatě jde o koloběh živin. Dospěli jsme k tomu, že jako lidstvo jsme bohatí a svou hojnost ukládáme do té nejlepší a nejjistější banky na světě......na dno oceánů.Jsme tak velkoryse rozhazovační, včetně mě! A žijeme v iluzi ,že tady ta hojnost je donekonečna......Předkům to vycházelo, protože žili pomaleji a skroměji....takže jim to v podstatě také nevycházelo.
Výroky typu: Příroda si rovnováhu na ekozahradě zajistí sama, vytvořte zakoutí pro přirozené predátory.....?
S minimálním úsilím v počátečních letech.....To platí jistě pro malé zahrádky ha, jo to se dá...ale kde vezmeš dřevo na ploty ,palivo, živiny, nářadí na práci, děláš všechno ručně....? Ha pozemek oaza uprostřed obrovského pole .....jak dlouho budeš čekat na dříví, které potřebuješ ,aby Ti tam vyrostlo , abys je mohl nadále využít ?.... Kde vezmeš v téhle oaze vodu a jak čistou? Kde vezmeš ten užitečný hmyz....a jak dlouho Ti tam vydrží? Kde vezmeš živiny abys zúrodnil zdevastovanou půdu???? Odkud budeš brát ? Kolik času potřebuješ? Takové oazy by si milovník přírody asi nevybral pro svůj život.....my si vybereme ty zbytky pěkné přírody a tam si postavíme dům ....malý , velký ...to je jedno.....U nás je ale domů dost, stačí se jen rozhodnout , a jít do toho ,co už tu je .... Není potřeba chodit do zbytků přírody, tam si příroda poradí i bez našeho drancování....
Koření si Tvůj děda mohl klidně vypěstovat nebo nasbírat, ale zřejmě asi kupoval exotiku.
Kde bral Tvůj děda nářadí ,oblečení , jak řešil nemoc?
Já jsem měla svého dědu taky hospodářem, mého tátu také.... líbilo se mi ,když mi vyprávěl o tom ,jak to dělávali, jak žili.....Z našeho pohledu zidealizovaná minulost.....dřív to bylo taky dost kruté.... kolik z nás by to takhle chtělo?A kolik z nás je ochotno umřít, když onemocní " jednoduchou " nemocí a bude vědět ,že v nemocnici by mu pomohli a mohl by žít dál a dál sázet a kultivovat naší nádhernou planetu.?
Co po nás zbyde? A děti makající v rozvojových zemích na naše notebooky, abychom tu mohli krafat o tom , co Ti stejně nejde vysvětlit . Ztráta iluze ,prozření se dá jedině pochopit vlastním prožitkem, uvědoměním si vlastních zkušeností a jejich důsledků. K tomu taky nemusí dojít za celý život a člověk může žít s přesvědčením že to vše funguje až do konce života. Já jsem měla to štěstí ,že jsem si všimla toho jak rychle jsem ochudila půdu ekologickým pěstováním na své zahrádce, pokud nedodám ,to co seberu nebudu mít.....Anebo pak nesmím jíst ,nemít teplo, elektřinu a vlastně nic nechtít....Taky forma bytí, živit se pouze kyslíkem , ale to já ještě neumím.....a možná si pro nás přiletí ufoni... také řešení situace...do budoucna....
Budme poctiví a pravdomluvní samy k sobě, kde a kdo vyrobili naše motorové pily, sekery , nože,oblečení,.... umíme si to vyrobit , benzín ,nafta..... a co když najednou udeří nemoc? kde se stala chyba?...Je to chyba nebo zkušenost. Kde vezmu peníze na plot, sazenice, kde vezmu ty vlky ,aby napomohli udržet rovnováhu a sežrali srny ,které mi požírají to, co jsem vysadila pro své potomky.
A tak bych mohla pokračovat.....jen s určitými ztrátami dokáží lidé měnit své hodnoty.
Na řešení jakéhokoli problému ,který se vyskytne ekozahradníkovi nebo komukoli jinému( je to totiž jedno, všichni jsme součástí), očekávám od toho ,kdo dělá a žije to, co učí , případně za to i bere peníze ,že mi poradí ze svých bohatých zkušeností ,protože předpokládám ,že je o něco napřed ....anebo ,že přizná ,že to prostě neví ,že se s tím nesetkal......
Neuspokojí mě odpovědi typu , příroda si poradí....mulčujte , sázejte,...
At se Vám všem daří a máte životy naplněny láskou a hojností.A at společně najdeme řešení na všechny problémy ,výzvy.....
ránazrána