Jasně, a taky když nastrouháš půlku jabka tak to můžeš dát do zářezu v sýru a obalit jako smažák. Ale na přebytky je tu třeba rosol:
Jablečný rosolVelmi vhodné upotřebení zejména padaných a nezralých jablek, zralá jsou o mnoho méně vhodná. Jablka nakrájet na čtvrtky, větší jablka i na osminky. Nechat slupky i jádřince, vykrájet jen červavá a nahnilá. Jablka dám do kastrolu a zaliji vodou tak aby byla téměř potopená, čím míň vody tím líp. Pod poklicí dusím do měkka, míchat se nesmí. Na velůký cedník dám kus plátna nebo starou utěrku, jablečnou hmotu přemístím do cedníku s plátnem a nechám přes noc odkapat. Ráno můžu zbylá jablka v plátně ještě trochu promačkat aby vytekla všechna šťáva. Získanou šťávu odměřím a dám do velkého hrnce. Na 1 l odměřené šťávy navážím 180 g cukru. V hrnci odpařuji šťávu tak dlouho, dokud nezbyde přibližně třetina-čtvrtina původního množství, bílá pěna z povrchu se sbírá a dává pryč. Pak přidám cukr, rozpustím a od této chvíle sleduji, zda hmota želíruje. Já to dělám tak, že kápnu na talířek a nechám zchladnout. Jestli se z toho udělá rosol, je hotovo, jestli to ještě teče je nutno odpařovat vodu dál.
Zbylá jablečná hmota se dá přepasírovat a použít třeba jako základ čatní, dělala jsem třeba
tenhle recept.