Dobrý den!
Zrovna nedávno jsem pátrala na netu a v kuchařkách, jak je to se zavařování zeleniny jako polotovar, takové ty strouhané dýně do foroty, na prívarky, apod.
Našla jsem v Kuchařce naší vesnice o tom článek, až přijde syn domů, tak to naskenuje, já to neumím.
Ale stručně řečeno: zelenina se musí zavářet buď v slabém nálevu solném nebo octovém a pokud nemáme TLAKOVÝ zavařovací hrnec, tak musíme sterilaci provést na dvakrát, tj. do 48ti hodin znovu.
Tím tlakovým zavařovacím hrncem myslím toto - v podstatě je to autokláv, tak se zavařuje v konzervárnách:
http://conovehonakopci.cz/?p=85V tomto článku je to i vysvětleno, jak na to. Paní je velmi ochotná, určitě poradí, když se zeptáte.
Já jsem ten hrnec chtěla, dá se koupit v USA, ale je to tak těžké, že poštovné je moc drahé.
Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem si koupila na Aukru běžný nerezový tlakový hrnec, ale na 7 litrů, takže se mi do něj vejdou na stojačku 2 velké zavařovačky. Není to sice přesně ono, ale nějaký tlak to udělá.