Tady se to taky řeší:
Co s cuketami?
Miloš Vysloužil (7075) - xxx.xxx.85.27 (?), 6.7.2008 11:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nezoufejte. Dýňové pyré bouchalo, je to logické. V půdě žijí mikrobi - např. anaerobní clostridia, jejichž spory na vzduchu vydrží teplotu varu. Sterilujete-li varem zeleninu, která mohla přijít do kontaktu s půdou (což dýně i cuketa může), spory za nepřístupu vzduchu vyklíčí. Vegetující bakterie znehodnotí potravinu, produkují plyn a taky jed - patří k nim i známý "klobásový jed" botulin.
Řešení je několik. 1. Přídavek kyselin - v octovém nálevu se spory likvidují i za běžných sterilačních teplot.
2. Sterilovat v autoklávu, podomácku v papiňáku. Teplota 120 o obvykle stačí i na spory.
3. Vysterilizované konzervy varem přesterilizovat po 48 hodinách znovu. Vyklíčené bakterie již tak odolné teplu nejsou.
První případ asi nepoužijete - to je vlastně okurkový nálev. Ty další 2 jsou osvědčené. Hodí se pro bezpečnější konzervaci obsah nepatrně okyselit (třeba k. citronovou) tak aby to nevadilo chuti, případně přidat malé množství (menší než doporučované) kyseliny sorbové.
Celá diskuse je na:
http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani- ... a_oblast=4