Byla jsem požádána Ivanou, abych sem napsala své zkušenosti, tak se pokusím vyhovět a nezklamat
Mochyni P. pruinosa jsem zkoušela pěstovat před několika lety. Rostla volně na záhoně (předpěstované rostliny) bez problémů s minimální péčí. Rostlinky jsou velmi malé, výška tak kolem 20 cm (pokud si to dobře pamatuju, neměřila jsem je
) Kvetly bohatě, drobné plody (menší než u P. peruviany, tak kolem 1cm) stíhaly dozrávat během léta. Chuťově mě ale nenadchly, byla jsem "navnaděná" z diskuzí na některých německých fórech, kde pěli ódy na její chuť připomínající ananas, ale já tam nic takového nenašla. Příjemně sladkokyselé, ale s jakousi podivnou, pro mě odpudivou pachutí a s velmi mastnou pokožkou. Pro mě nepoživatelné, někomu jinému by třeba chutnaly (zrovna tak nepoživatelná je pro mě třeba rajčenka, zatímco jiným chutná).
Další rok se na záhoně objevovaly rostlinky vzešlé ze samovýsevu. Vzhledem k rychlosti, s jakou plody předtím dozrávaly, by jistě bylo možné se plodů dočkat, ale z výše zmíněných důvodů jsem ji zlikvidovala a pěstovat ji už nehodlám.