Roketa, rukola, křez (dvojradovka) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Re: Roketa, rukola, křez (dvojradovka) - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 22. led 2011 16:48:30

Roketové pesto
(na artyčoky, nudle, toust, mrkev ...)

3 šálky rokety nebo křezu (asi 3/4 libry), umyté a dobře osušené
1/3 šálku borovicých semen, opečených dozlata a zchlazených
1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného parmazánu
1/2 lžičky soli
1 velký stroužek česneku, nasekaný
3 lžíce olivového oleje
1/4 šálku horké vody plus další v případě potřeby
Do mísy kuchyňského robota dáme všechny přísady kromě oleje a vody a směs usekáme. S běžícím motorem tenkým pramínkem přiléváme olej a vymícháme směs do hladka. V tomto stavu může být pasta až 1 týden skladovaná v chladu, pokud je povrch pokrytý potravinářskou fólií. Na použití omáčku ohřejeme na pokojovou teplotu a smícháme s 1/4 šálkem horké vody nebo více, pokud si přejete pesto řidší.

Přeloženo z Mariquita.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Roketa, rukola, křez (dvojradovka) - recepty

Příspěvekod Ivana » úte 04. říj 2011 0:42:38

Salát se sýrem a křezem
Naložená cukrová kukuřice z konzervy, zelené olivy, eidam na malé kostičky, hermelín, všeho zhruba stejné množství. Čerstvé lístky křezu a majonéza podle chuti. Úžasné!
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Roketa, rukola, křez (dvojradovka) - recepty

Příspěvekod Ivana » čtv 06. říj 2011 2:57:21

Pesto


Salát s roketou, modrým sýrem, ořechy a hruškami
2 hrušky
2 hrsti rokety
100 g sýru typu Niva
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce moučkového cukru
sůl a pepř
150 ml olivového oleje
50 ml balsamico octu
1 lžíce medu

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Roketa, rukola, křez (dvojradovka) - recepty

Příspěvekod Kolmen » pon 10. říj 2011 9:23:08

Ivana píše:Roketové pesto
(na artyčoky, nudle, toust, mrkev ...)

1/3 šálku borovicých semen, opečených dozlata a zchlazených



Ta borovice je pinie? Pesto se z ní dělá.
Kolmen
pokročilý
 
Příspěvky: 28
Registrován: úte 05. dub 2011 10:53:57

Re: Roketa, rukola, křez (dvojradovka) - recepty

Příspěvekod Ivana » pon 10. říj 2011 9:46:34

V originále je jen pine nuts, borové oříšky. Jedlá jsou semena všech borovic (včetně borovice sibiřské, díky špatnému překladu Mergeho knih známé jako sibiřský cedr) a jedlá jsou i smrková semena. Takže si můžeš vybrat a zkusit.

Brambory s roketovým nebo křezovým máslem
Na uvařené brambory dáme předem připravené máslo (do změklého másla zamícháme nakrájenou roketu nebo křez). Máslo uchovávat v ledničce, dá se i udělat váleček, zabalit do alobalu a zmrazit. Na horké jídlo se pak dávají rozpustit kolečka.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Roketa, rukola, křez (dvojradovka) - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 04. srp 2012 18:26:17

Tak jsem dneska zkoušela pesto z křezu a bylo příšerně hořké. Listy na chlebu chutnají normálně, ale když se to rozmixuje nedá se to. Nevím jestli je to pokročilou letní dobou anebo je to tak pokaždé, zkoušeli jste někdo?
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron