od houba » sob 05. lis 2011 22:02:28
Já jsem si také přečetl v různých knížkách o tom, že celer chrání košťáloviny před bělásky. Ze zvyku ty rostliny sázím dohromady, ale neúčinkuje to. Na druhou stranu, takovou kalamitu, o jaké píše kol238, jsem s bělásky nezažil. U mě jde hlavně o brokolici, kterou pěstuji takovým celoročním způsobem (stále sklízím dorůstající malé hlavičky až do zimy). Na té se bělásci líhnou a vykrmují. Obvykle chodím a odstraňuji listy, kde je nakladeno, případně seberu nějakou housenku. Kdybych měl nějakou větší stejnorodou plochu, hodil bych na to síť. Jenomže větší stejnorodé plochy mě nebaví. Sýkorky u nás jsou, ale díky za tip, určitě jim nějakou budku na jaře vyvěsím.
O běláscích bych přidal jednu zajímavost. V roce 2009 jsem objevil na brokolici čerstvě vylíhlé housenky bělásků 3. generace někdy začátkem října. Tak jsem si říkal, že se asi zbláznili. Zvlášť když před polovinou měsíce proběhla studená epizoda se sněhovými přeháňkami. Jenomže pak se oteplilo a relativní teplo vydrželo až do poloviny prosince. Ne že by housenky aktivně žraly, ale byly na brokolici k vidění po celý listopad. O rok později (loni) se populace bělásků chovala docela normálně. Po studeném září nebylo po běláscích ani památky. Letos bylo září podobné jako v roce 2009 - a pozdní bělásci jsou znovu (i když ne v takovém množství).