Salát Waldorf2 pevná jablka, na kostičky
1 menší celer nebo půlka velkého, na kostičky
hrst vlašských ořechů, sekané
tmavé hroznové víno, bobule překrojené napůl, na množství asi tolik co celeru nebo míň
majonéza nebo majonézová zálivka
hlávkový salát k podávání
jablečný ocet, cukr a sůl na povaření celeru
Celerové kostičky povaříme v osolené vodě a jablečným octem a cukrem. Necháme vychladnout, vše smícháme a polijeme zálivkou. Případně necháme vychladit v ledničce. Podáváme na listu hlávkového salátu.
Slavný salát. Původní receptura obsahovala bulvový celer, jablka, hrozny, ořechy a majonézovou zálivku. Dnes po internetu koluje řada variací:
místo bulvového dáme řapíkový celer, půlku množství nebo vše
kostky bulvového celeru necháme zkaramelizovatvíno nahradíme hrozinkamiořechy opražíme
přidáme kokos
místo jablek nebo celeru dáme jakon
přidáme kuřecí prsa
do zálivky dáme hořčici
jabka i celer nastrouháme
přidáme pepř nebo chilli