100_4141.JPG (1.33 MiB) Zobrazeno 19278 krát
Moje zkušenosti s Apiosem
Apios Americana mám druhým rokem, na obrázku je 1/2letošní úrody z jedné hlízy zakoupené na jaře 2010 (cena 150Kč/1hlíza Lokon Glads). Rostlinu mám vysazenou v polostínu ve smíšeném záhoně s trvalkama a popínavkama v normální spíš chudší zahradní půdě.
Pěstování
Apios je liána u mne dorůstající až 2m, netrpí žádnými škůdci ani plísněmi, pěstuji současně s ostatními popínavkami (ačokča, fazole, ženšen pětilistý) na "tunelu". Hlízy rostou poměrně mělce, nacházím je těsně pod mulčem (odhadem 5cm), a začínají růst docela pozdě tuším konec dubna. Rostlina i poměrně pozdě kvete srpen-září. Květy jsou zajímavé a hojné akorát mne trochu zklamaly svou vůní, v literatuře se udává, že voní jako fialky, ale mně voní trochu nepříjemně nevím k čemu přirovnat. Ač každý rok bohatě kvete, tak semena ani náznakem netvoří.
Pozor invazivní!
Apios mi přijde jako velmi nevhodný do smíšených záhonů, zarůstá do kořenových systémů jiných trvalek a keřů, velmi se rozůstá, hlízy nacházím 1-2m daleko od původní hlízy.
Chuť
Připravovala jsem ho pečený spolu s ostatní zeleninou a mě přišla chuť docela dobrá - přirovnala bych k tužší bramboře s chutí lískových oříšků, manžel tvrdil, že je velmi nechutný a nahořklý. Ochutnávala jsem velké hlizy i ty menší, velký rozdíl mi mezi nimi nepřišel.