Výroba sýrů

Biotechnologie v domácnosti a na malé farmě. Výroba jogurtů, sýrů, octa, vína, tofu atd.

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod jiho » čtv 21. led 2010 7:27:30

kořenářka píše:Proč tedy trvanlivé mléko nezkysne ale žlukne? Netrvám na tom, že je to zrovna sojový tuk

To je hlavně tím, že mléko od krávy obsahuje malé množství těch správných mléčných bakterií. Trvanlivé mléko je vysterilizované a doma nám je napadnou bakterie divoké. Doporučuji k přečtení staré předválečné čísla časopisu "Rádce z Předmostí", tam se problém špatných bakterií řešil opakovaně jako "vady mléka".

A pokud jsem chtěl připravit jogurt z "trvanlivého" mléka, musel jsem jej vždy naočkovat kvalitním živým jogurtem (zdaleka ne každý jogurt, na kterém je to napsáno, obsahuje opravdu živé bakterie). Pak byl výsledek přijatelný, i když z mléka přímo od krávy je jogurt lepší. Ale to je mimo jiné dané "homogenizací" mléka, kde se (tuším ultrazvukem) kapičky tuku rozbijí na ještě menší (aby se na povrchu mléka neusazoval) a vlastně i tou sterilizací. (Teď vynechávám věci okolo bioenergií...)
jiho
webadmin
 
Příspěvky: 178
Registrován: pát 06. lis 2009 20:45:35

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod kořenářka » pát 22. led 2010 12:45:12

Do mléka se dává krajíček čerstvého chleba vcelku nebo třeba trochu zakysané smetany a nechá se to v teple. Už si nepořizuji čisté smetanové kultury, v malém se to nevyplatí a chce to přece jen trochu péče. Bezpečným zdrojem jogurtové kultury je zmíněný Biojogurt a Klasik, alespoň prozatím. A mohu potvrdit, že všichni známí, kteří zkusili zpracovávat kupované mléko, nepochodili. Kamarádka má koloniál a každý čtvrtek tam nechává prodávat majitelku mléčné farmy mléko, sýry a jogurty z malovýroby, Pražáci nakupují ve velkém. Podporujte svého farmáře!
kořenářka
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 146
Registrován: pát 25. pro 2009 18:15:19

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod jiho » sob 23. led 2010 14:43:46

kořenářka píše:Bezpečným zdrojem jogurtové kultury je zmíněný Biojogurt a Klasik, alespoň prozatím. A mohu potvrdit, že všichni známí, kteří zkusili zpracovávat kupované mléko, nepochodili.

Nevím co jsem dělal jinak, ale jogurt z krabicového mléka jsem dělal opakovaně a pokaždé úspěšně. Na očkování se mi osvědčil Hollandia Selský jogurt, je ale pravda že to potřebovalo na nastartování trochu delší dobu. Pak už jsem používal na očkování už svůj výrobek a běželo to jedna báseň.
jiho
webadmin
 
Příspěvky: 178
Registrován: pát 06. lis 2009 20:45:35

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod Martin » úte 02. úno 2010 13:20:51

Podle těchto stránek to zkouším http://jaknato.webpark.cz/html/cheeses.html
Martin
pokročilý
 
Příspěvky: 28
Registrován: ned 24. led 2010 16:22:37
Bydliště: Trutnov

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod Ivana » stř 23. čer 2010 19:14:37

Zajímavý recept na sýr ze syrovátky: http://conovehonakopci.blog.cz/1004/syrovatkovy-syr-mysost
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Výroba sýrů

Příspěvekod Ivana » ned 05. zář 2010 15:35:37

Byl mi poslán jsem zajímavý odkaz o výrobě sýrů. Je tam i pro mě velmi užitečné povídání o pasterovaném a trvanlivém mléce, možná je to důvod proč se mi nedařily moje pokusy se srážením rostlinnými syřidly, takže rady použiju při dalších experimentech.
Jednoduchý recept na domácí sýr, který snadno vyrobíte i v paneláku
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Domácí výroba potravin

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron