kořenářka píše:Proč tedy trvanlivé mléko nezkysne ale žlukne? Netrvám na tom, že je to zrovna sojový tuk
To je hlavně tím, že mléko od krávy obsahuje malé množství těch správných mléčných bakterií. Trvanlivé mléko je vysterilizované a doma nám je napadnou bakterie divoké. Doporučuji k přečtení staré předválečné čísla časopisu "Rádce z Předmostí", tam se problém špatných bakterií řešil opakovaně jako "vady mléka".
A pokud jsem chtěl připravit jogurt z "trvanlivého" mléka, musel jsem jej vždy naočkovat kvalitním živým jogurtem (zdaleka ne každý jogurt, na kterém je to napsáno, obsahuje opravdu živé bakterie). Pak byl výsledek přijatelný, i když z mléka přímo od krávy je jogurt lepší. Ale to je mimo jiné dané "homogenizací" mléka, kde se (tuším ultrazvukem) kapičky tuku rozbijí na ještě menší (aby se na povrchu mléka neusazoval) a vlastně i tou sterilizací. (Teď vynechávám věci okolo bioenergií...)