Jako chilli papričky se označuje celá řada tropických křovitých papriček, většinou se uvádějí jako druh Capsicum frutescens. Jednotlivé odrůdy se ale navzájem až neuvěřitelně liší. Snad nejznámější z nich je cayenský pepř, jehož semínka si pořídíte nejsnadněji a nejlevněji - pokud seženete celé lusky cayenského pepře, vyberete z nich semínka a necháte vyklíčit
Nedejte se ale odradit zdánlivě špatnou klíčivostí, většina tropických papriček při klíčení preferuje teploty 28 - 30°C. Když jsem jejich klíčivost testoval vloni, při pokojové teplotě byla nějakých 30% a klíčily opravdu hodně dlouho. Letos jsem je dával na rašelinové tablety a misku jsem posadil do jogurtovače - klíčivost těch samých semen (o rok starších) byla skoro 100% a klíčily do týdne. Pálivost by se měla pohybovat kolem 30 000 až 50 000 SHU (přičemž čistý capsaicin má pálivost 15 000 000 SHU).
Podle názvu je známá také odrůda Tabasco, která se tradičně používá k přípravě stejnojmenné omáčky.
Opět se jedná o středně pálivé chilli, 30 000 až 50 000 SHU.
Další odrůda, kterou jsem letos sehnal je Pequin. Pochází z Mexika, vytváří keříky s drobnými plody a měla by to být trvalka (samozřejmě nemůže zimovat venku ).
Pálivost těchto mini chilli papriček má být 30 000 až 60 000 SHU.
Na závěr si nechávám dvě rarity. Jednat odrůda White Habanero, která již patří mezi silně pálivé, dosahující až 300 000 SHU
a odrůdu Jolokia Bhut, která s pálivostí 1 000 000 SHU byla po nějakou dobu nejpálivější papričkou na světě.
Patří mezi pomalu klíčivé, takže mi jako jediná zatím ještě nevyklíčila. Pokud ale vyklíčí, budu s ní opravdu zacházet "v rukavičkách" (nejlépe gumových ), protože její pálivost už skoro odpovídá obrannému "pepřovému" spreji.
Po srovnání řady nabídek a cen jsem semínka většiny odrůd kupoval zde:
Neoseeds