Ještě k těm broskvím - již jsem tady psal, že u nás jsou spíš na klimatické hranici. Starší broskev bez řezu silně prosychá a trpí klejotokem. Pokud se řeže (a to dost důkladně), tak se udrží mnohem déle v dobré kondici a plodnosti.
K otázce terminálu u jabloní a hrušní, s tím bych i souhlasil, i když mám jisté pochybnosti o sklízení ovoce z desetimetrového žebříku někde na okrajích koruny. Navíc to bude individuální u každé odrůdy. Vzpomínám si na hrušeň u dědy na zahradě - byla to Pastornica, prakticky neřezaná a co se nesklidilo z "dvojáku" tak spadlo na zem. U druhého dědy jsme měli hrušní několik odrůd, řezaly se minimálně a plodily dobře. Dokonce to ani nebyly extrémní topoly, nespíš díky dobře zkombinované odrůdě a podnoži (co to bylo za podnože ale nevím).
P.S.: Sháním hrušeň Červencová, nemáte někdo? Je to moje "srdeční záležitost", jako děcko jsem si jí opravdu moc užíval. (nejlépe čtvrtkmen, nebo zákrsek, nejsem veverka! )
EDIT: Červencovou už jsem sehnal - na kdouloni. Tak jsem zvědav - slabě rostoucí podnož i méně vzrůstná odrůda. Abych ji pokud možno nemusel (moc) řezat.