od Anu » ned 08. dub 2012 19:07:37
Problém se špnělskými slimáky spočívá v tom, že vylezou až v podvečer - a jsou venku do šera. Pak zalezou. Prostě nejsou vidět, a proto si myslíme, že na našich zahrádkách nejsou.
Metoda likvidace není složitá, ale nejprve je nutno opustit podivné rady typu posolit slimáky, nebo je něčím agresivním posypat. Zasažený tvor pak umírá bolestivou smrtí, a navíc si na pozemek sypame sůl apod. svinstva.
Takže jestli pozemek nečelí invazi, pak stačí preventivně obsypat záhony dřevěným uhlím, vápnem, popř. čímkoli vysušujícím, k čemu mají odpor.
Jestli je pozemek zamořený, je jejich fyzická likvidace dle mého soudu na místě, protože je to k nám zavlečený druh, který se obrovsky přemnožuje.
Mám osobní zkušenost, kdy jsem na mé poměrně malé zahradě nasbírala za noc asi 5 kg slimáků. To mne probralo a začala jsem pátrat, jak řešit problém. Po třech letech už nasbírám za noc jen cca 20 kusů. Vyzkoušela jsem různé metody, ale tuto, co uvádím, považuji za nejefektivnější.
Prvně je nutno znát etapy životního cyklu tohoto škůdce:
1) aktivní jsou od května a páří se v červnu;
2) v srpnu až září každý naklade cca 200 vajíček;
3) líhnou se za 1,5 měs, popř. vajíčka přezimují a líhnou se zjara.
Takže ideální je likvidovat slimáky od konce května do července. Jako návnadu rozmístím misky se sladkým ovocem (jablko aj.) a zároveň další misky s pivem. Naštěstí se slimáci houfně k těmto návnadám stahují. Slimáky likviduji rychlým přeříznutím napůl ostrým nožem, jsou mrtví ihned. Nechávám je ležet na místě, druhý den po nich už nic nenacházím.
Jinak na španělské slimáky platí takové ty husokachny - nevím, jak se to přesně jmenuje.