Polévka z brambor - Ajiaco de caiguas , peruánský receptPřečtěte si jak udělat radost šesti osobám:
6 plodů ačokči, vařené a nakrájené na proužky
1/3 šálku rostlinného oleje
1 střední cibule
2 lžíce pasty z chilli papriček (zvané Mirasol)
1/2 hrnku vody
1 kostka hovězího vývaru
kdo má chuť přidá česnek
pepř, sůl, kmín
1/2 hrnku mléka
150 g strouhaného čerstvého sýra
500 g vařených a prolisovaných brambor
čerstvé lístky koriandru, nasekané, na ozdobu
3 natvrdo uvařená vejce, na ozdobu
Na oleji osmahneme cibuli. Přidáme česnek, sůl, pepř, kmín a pastu z chilli. Osmahneme a přidáme vodu, vývarovou kostku, mléko, sýr a ačokči. Zamícháme a vaříme několik minut. Pak přidáme brambory. Podáváme s rýží a posypeme lístky koriandru, ozdobíme natvrdo uvařenými vejci.
Přeloženo z
peru-recipes.comPlněná ačokča - Caiguas rellenas, peruánský recept Ačokča je zelenina původní v Peru, sloužila jako potrava pro velmi staré kultury (kultura Mochica má keramiku s obrázky ačokči). Je považována za vynikající jídlo, protože pomáhá metabolizovat tuky, což snižuje obsah cholesterolu. V Peru se používá v boji proti cukrovce, kornatění cév a obezitě (pomůže vám zhubnout!!). Buďte zdraví a užijte si tento lahodný recept pro 6 osob.
6 ačokčí
350 g mletého hovězího masa
1 cibule, nasekané
2 cibule, nakrájené na proužky
1 rajče, oloupané, bez semen a nakrájené
1 lžička nasekaného česneku
3 lžíce nasekané žlutá chilli papričky
2 vejce natvrdo
2 1/2 lžíce nasekaných arašídů, opražených
3 vejce
1 1/2 lžíce rozinek
1 snítka afrikánu
Tagetes minuta (zvaný též black-mint, černá máta, huacatay)
1 1/4 šálky kondenzovaného mléka
rostlinný olej
oregáno
pepř, sůl
Nařízneme širší stranu každé ačokči, ponecháme "víčko" a vyškrabeme malou lžičkou. V hrnci osmahneme koření a nakrájenou cibuli, česnek a rajčata. Když je cibule hotová, přidáme mleté hovězí maso, arašídy a vaříme na středním plameni. Dochutíme solí a pepřem. Rozkrájíme natvrdo vařená vejce na malé kousky a přidáme jakmile je hovězí maso hotové. Ačokči naplníme nádivkou. Sníh z bílků ušleháme dotuha. Přidáme žloutky a ještě několik minut šleháme. Ochutíme a obalujeme ačokči ve vejcích a osmažíme na rozpáleném oleji. Na pánvi zahřejeme olej a osmahneme proužky cibule s nasekanou žlutou papričkou. Poté přidáme kondenzované mléko a afrikán. Dochutíme. Smažené ačokči vložíme do mléčné směsi a vaříme několik minut.
Podáváme s bílou rýží.
Přeloženo z
peru-recipes.com