PRAVIDLA PRO SBĚR KŘÍDLATEK JAKO KUCHYŇSKÝCH SUROVIN NA VAŘENÍ
Protože křídlatka japonská Reynoutria japonica je invazním druhem, musíme při jejím sběru dodržovat určitá pravidla, abychom ji nevědomky dále nerozšiřovali. Křídlatka se u nás šíří způsobem vegetativním. Z každého úlomku jejího kořene i lodyhy vyroste v krátké době nový jedinec. Proto nikdy křídlatku neryjeme, odřezáváme výhonky u země. Na vaření se sbírají jarní výhonky do 30 cm výšky, lepší jsou ještě menší (20-25 cm). Všechny části křídlatky, které náhodně ulomíme při sběru a také všechny ty, které doma nespotřebujeme, musíme zlikvidovat tak, aby nemohly zakořenit. Nehážeme je do odpadkového koše, popelnice ani do záchodu, nedáváme na kompost a už vůbec je neodhazujeme podél cesty při návratu domů. Nejlepší způsob je spálit je anebo povařit a pak teprve hodit do odpadků. Takto postupujeme se všemi odřezky většími než 0,5 cm. Pokud nechcete tato pravidla z jakéhokoliv důvodu dodržovat, prosím nesbírejte křídlatky a dejte přednost raději jinému druhu.
Stejná pravidla platí i pro sběr křídlatky sachalinské Reynoutria sachalinensis i křížence křídlatky české Reynoutria x bohemica. Všechny druhy jsou invazní i jedlé.
Pokud je vaším motivem snaha zbavit naši přírodu invazního druhu, je jeden jarní sběr neúčinný, křídlatce to nijak významně neublíží. Budeme postupovat takto: Vybereme si jednu lokalitu a na ní budeme sbírat křídlatku opakovaně po dobu několik let až do vymizení, pokaždé když výhonky dorostou 20-30 cm výšky (v prvním roce minimálně 8x, v dalších letech minimálně 6x za rok). Na lokalitě vždy sklidíme všechny výhonky, nenecháme žádný (přebytečné rozdáme anebo zlikvidujeme výše uvedeným způsobem). Pokud je lokalita velká, vybereme menší nebo se domluvíme s dalšími sběrači, vysbírat malou část na okraji velké lokality také nemá příliš velký význam. Lokalitu kontrolujeme ještě několik let po posledním výskytu. Opakovaný sběr má i nespornou výhodu - budeme mít výhonky na vaření po celý rok.
Mrkvový koláč s křídlatkou japonskou
Přísady:
360 ml rostlinného oleje
400 g cukru
2 vejce
300 g strouhané mrkve
200g výhonků křídlatky japonské, umyté, nakrájené na 5 mm délky a připravené v páře nebo dušením tak aby byly těsně před změknutím
140 g ořechů (nepovinné)
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu
Příprava:
Našleháme olej, cukr a vejce, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přimícháme křídlatku a strouhanou mrkev, všechny suché přísady a promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy srnčí hřbet a dáme do trouby předehřáté na 170 ° C. Pečeme asi 60 minut, dokud nezezlátne a na špejli se nechytá těsto.
Nechá se vychladnout po dobu 10 minut, pak vyklopí na drátěnou podložku. V případě potřeby se dá zmrazit.
Přeloženo z Celtnet