Tak jsem zjistila že nám tu chybí orobince. U nás jsou to hlavně dva, orobinec širolistý Typha latifolia a orobinec úzkolistý Typha angustifolia. Liší se zejména šířkou listů. Edibility podle pfaf oba 5, medicinal oba 3. Jedlé je všechno - kořen (bohatý na škrob, vařený nebo syrový, dělá se z něj mouka), mladé výhonky a palice se vaří jako chřest, listy, semena (pražená jsou dobrá, obsahují olej), pyl.
Další použití: palivo, vlákna na papír, zralé palice jako troud nebo náplň polštářů (kdysi jsem si udělala polštářek z orobince, krásně smrděl rybinou ještě několik let), na plsť, rohože, napuštěné olejem jako svíčky nebo pochodně, jako izolace. Celý je skvělý do kompostu, pyl je hořlavý a používá se při výrobě pyrotechniky.
Zkušenosti s těžbou kořene se dají najít tady, dále v tomto příspěvku a o něco níže v dalším příspěvku.