Recepty z denivky ( ľaliovky)

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Recepty z denivky ( ľaliovky)

Příspěvekod Ivana » stř 22. zář 2010 13:06:52

Inspirace: poppainc.org
Květy denivek trháme ráno, vysypeme broučky a uskladníme do použití v ledničce.

Plněné květy denivky
Připravíme náplň z kousků kuřecího masa, majonézy, taveného sýru, strouhaného celeru, citronové kůry. Nebo použijte jakoukoliv vaši oblíbenou náplň, dá se i třeba nějaký salát. Denivky naplníme a postavíme do mísy. Obložíme zelenou natí.

Orientální denivková poupata
Poupata denivky vaříme 10 minut v páře. Na arašídovém oleji ve woku rozpálíme olej a upražíme nudličky mandlí. Opražené mandle vyndáme, vložíme čerstvý nastrouhaný zázvor, po 2 minutách přidáme rýžový ocet, lžíci vody a omáčku tamari. Promícháme a vložíme poupata denivek. Podává se s rýží.

Dezert z květů denivek
Květy naplníme zmrzlinou a podáváme se šlehačkou a ovocem.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Recepty z květů denivky

Příspěvekod Ivana » úte 02. lis 2010 13:11:24

Přeloženo z ghorganics.com
Sauté z denivkových poupat
Hemerocallis je řecké slovo které znamená "krásnější den"
Ingredience:
dva tucty poupat denivky
1/2 šálku mouky
1/4 šálku olivového oleje
3 vejce
špetka muškátového oříšku, sůl a pepř
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
Uřízneme spodní části poupat. Osmahneme česnek na malém množství olivového oleje. Rozklepneme vejce a uděláme těstíčko, přidáme restovaný česnek, 1/8 lžičky soli a pepře a špetku muškátového oříšku. Přidáme lžičku mléka v případě, že těsto je příliš husté. Namáčíme poupata v těstíčku a opečeme do zlatova.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Recepty z květů denivky

Příspěvekod Ivana » úte 02. lis 2010 14:05:49

Přeloženo z Front Range Living

Salát z okvětních lístků denivky
6 šálků salátu, omytého, osušeného a natrhaného na kousky velikosti sousta
2 polévkové lžíce za studena lisovaného olivového oleje (panenského)
2 lžičky čerstvé citrónové šťávy
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
1/4 šálku listů červené bazalky
okvětní plátky ze čtyř až osmi květů denivky
Salát dáme do servírovací mísy a rovnoměrně pokapeme (nebo sprejem pokropíme) olejem. Dobře promícháme. Pokapeme (nebo sprejem pokropíme) citrónovou šťávou a posypeme solí. Promícháme znovu. Přidáme bazalku, ale kvůli vzhledu pouze do horní vrstvy salátu. Nahoru nameleme trochu pepře. Ozdobíme plátky denivky, buď náhodně nebo do kruhu kolem mísy nebo ozdobně do středu mísy.

Květy Stella D'Oro plněné koriandrovým pestem s grilovaným kuřecím masem
1 oloupaný stroužek česneku
2 šálky lístků koriandru, nasekané se stonky do 3palcových svazků
1 lžička čerstvé limetkové šťávy
trocha jalapeno omáčky Tabasco
1/4 šálku semínek borovice
1/3 šálku za studena lisovaného olivového oleje (panenského)
Koriandrové pesto
Zapneme kuchyňský robot nebo mixér s kovovým řezným nástrojem, zakryjeme víkem a přes plnicí otvor přidáme česnek a lístky koriandru. Shrneme nasekaný koriandrem ze stěn a promícháme s česnekem. Zpracováváme po dobu 5 sekund. Přidáme borové ořechy a pokračujeme po dobu 5 sekund. Přidáme limetkovou šťávu a Tabasco. Zapneme a pomalu přiléváme olej. Hotové pesto uložíme v chladu (vydrží několik dní) anebo zamrazíme.
Kuře
4 kuřecí prsa bez kůže, opláchnouté a osušené
1/3 šálku za studena lisovaného olivového oleje (panenského)
2 stroužky česneku, drcené
šťáva z poloviny citronu
4 lžíce koriandrového pesta
4-12 květů Stella d'Oro nebo jiné denivky, opláchnouté, s odstraněnými bliznami a tyčinkami
Předem (půl hodiny nebo den dopředu): Smíchejte česnek a olej ve velkém pytli se zipem. Naklepte kuře nebo přejeďte válečkem na těsto. Dejte kuře do pytle, promíchejte s olejem. Vytlačte vzduch a dejte do chladu.
Jednu až půl hodiny před grilováním přidejte citronovou šťávu, dobře promíchejte. Opečte kuře na grilu po obou stranách. Pozor: naklepaná prsa se dělají rychle. Chcete-li zkontrolovat jestli je hotové, stiskněte maso prstem. Pokud je měkké, ještě není. Pokud je pružné, je hotové a pokud je tvrdé je to již moc (overdone).

Zatímco se dělá kuře, naplňte květy denivek lžící pesta. Podávejte kuře na talíři s grilovanou zeleninou, polentou nebo jinými přílohami. Obložte talíř plněnou denivkou a ozdobte lístky denivky.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Recepty z denivky

Příspěvekod Ivana » stř 03. lis 2010 21:18:36

Tak jsem zkoumala hlízy denivek. Surovina vypadá takto:

hlízy denivek

Dlouho jsem hledala recepty a nic moc se najít nedá, všechny recepty jsou na květy. Až jsem na stránce Hunter Angler Gardener Cook našla inspiraci a usmažila je na másle. Možná jsem je udělala málo, byly ještě hodně chřupavé, ale velmi mi chutnaly. Jediné co mi trochu vadilo byla občas slupka, která zůstává mezi zuby. Takže doporučuji a budu ráda když mi přidáte vaše recepty.

hlízy denivek osmažené na másle
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Recepty z denivky ( ľaliovky)

Příspěvekod Ivana » ned 09. bře 2014 12:44:01

Tak jsem nedávno ulovila originální japonský recept na výhonky denivky no a dneska jsem to uvařila.

nokanzou4am.jpg
nokanzou ohitashi
nokanzou4am.jpg (16.55 KiB) Zobrazeno 22884 krát
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Recepty z denivky ( ľaliovky)

Příspěvekod Misazap » úte 25. bře 2014 12:49:29

a jaký to bylo? Denivky máme přemnožené, tak že bych zkusila? :-) Teď jsou tak 10-15 cm vysoké. Když je seříznu, obrostou ještě?
Misazap
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 154
Registrován: pát 02. dub 2010 13:30:19
Bydliště: Plzeň

Re: Recepty z denivky ( ľaliovky)

Příspěvekod Ivana » pon 31. bře 2014 17:16:23

Myslím že určitě obrostou. Má to příjemnou, velmi lehce nasládlou chuť. Záleží to taky na tom, kolik dáš sojovky.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Recepty z denivky ( ľaliovky)

Příspěvekod Misazap » úte 01. dub 2014 8:12:03

Chtěla jsem ji o víkendu udělat, ale prckovi nějak není dobře, nechtěla jsem aby pak případnou nákazu manžel neshodil na otravu podezřelým krmivem předloženém na talíři .. on ty moje pokusy na talíři moc nemusí, i na domácí marmelády si musel zvyknout.
Akorát sojovku nemám, nepoužívám ji a myslím že ji ani nemůžu (nesmím lepek a ten je narvanej ve všem). Chtěla jsem ji dát k masu, až by bylo hotové tak ji podusit ve vypečené šťávě. Chtěla jsem ji použít tak nějak jako pórek.
Možná bych ji mohla nařezat dokud je mladá a strčit do lednice nebo i do mrazáku.
Misazap
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 154
Registrován: pát 02. dub 2010 13:30:19
Bydliště: Plzeň

Re: Recepty z denivky ( ľaliovky)

Příspěvekod Ivana » pon 07. dub 2014 12:54:21

Do mrazáku by se asi dát dala.
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Recepty z denivky ( ľaliovky)

Příspěvekod Misazap » úte 05. srp 2014 9:50:43

Sice už je trochu "po sezoně", ale na jaře jsem ji ochutnala a mooc mi chutnala. Udělala jsem ji tak jak jsem to napsala, tedy přidala do skoro hotového pokrmu a trochu podusila.
Nedalo mi to a ochutnala jsem i syrovou, taky byla moc dobrá. Jenže druhý den mě něco prohnalo, jenže u mě to může být cokoli. Může se denivka syrová?
Misazap
zasloužilý člen
 
Příspěvky: 154
Registrován: pát 02. dub 2010 13:30:19
Bydliště: Plzeň

Další

Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron