Mno jsem ještě dost zelenáč co se zahradničení týče, potřebuju se ještě naučit a poučit, že je potřeba předpěstovávat včas, taky se víc naučit sít postupně, aby mi nedozrály všechny saláty najednou (takže mi jich teď půlka vesele kvete). Do polykultury s brukvovitými budu muset dostat rajčata, teď denně sbírám z listů květáků vajíčka nebo už vylíhlé housenky běláska a pravidelně vidím bělásky přilétat sem klást vajíčka. Rajčata by je snad mohly odpudit.
Knížek mám sice dost, ale nějak to nestíhám včas studovat.
Pak mám "upgrade" k samozavlažovacímu barelu. Někdy se stane, že hlína v hrdle, kterou vzlíná voda, se posune, vznikne trhlina a barel pak přestane fungovat. Na to jsem nasadila řešení "staré prostěradlo", kdy jsem do hrdla dala staré prostěradlo, které je naplněno hlínou. Vystřihla jsem čtverec prostěradla, nasypala na střed trochu hlíny, nad tím chytit prostěradlo, tak že vznikla jakási koulička naplněná hlínou (a dost prostěradla ještě byla volná). Pak jsem z koule udělala váleček a nacpala do hrdla. Zbytek prostěradla jsem nechala válet na dně obráceného hrdla. Na to pak už přišla hlína. Takhle vylepšené barely lépe vedou vodu.
Další vylepšení je, že u barelů už nedělám díru na zalévání, ale barel jen naříznu (a klidně více). Při zalévání pak lze hadicí jen prohnout naříznutou část a hadici vsunout do vzniklého otvoru. Pořád je to dostačující otvor na přepad vody a nelítají do toho komáři.
No a poslední "novinka". Dědeček souhlasí s přestěhováním. Tedy až najdeme vhodné místo, zajistíme financování (to bude nejtěžší, volné finance nejsou a hypotéku už máme, navíc nemáme jistotu kdy a za kolik se nám v budoucnu povede prodat stávající dům). No ale každopádně mám šanci konečně se přesunout na místo, kde si vytvořím svoji zahradu takovou jakou já chci a hlavně větší a s lepšími podmínkami. Jen to určitě nebude hned. Pokud to půjde, chtěla bych postavit slaměný dům, mít místo nejen pro zahradu, ale i zvířenu (chtěla bych mít koně ..), koupací jezírko, skleník u domu, .... Podmínka je v dosahu Plzně, s MHD nebo dostatečnou veřejnou dopravou. K tomu já chci dostatečný prostor. No zatím je to spíš utopie, ale nepadlo kategorické "ne", takže se budu snažit najít nějaké řešení.
Chtěla bych najít pozemek, který bude slunný, možná bych raději mírně svažitý k jihu, místy může být svažitý i trochu víc. Louku, nouzově i pole, kdyby tam už byly nějaké stromy, bylo by to fajn. Ideálně, když bude alespoň částečně obklopený lesem, tedy někde na kraji. Ještě nemám spočítáno, jak velký by ten pozemek měl být. Ale co jsem vyčetla z Ekozahrad, tak minimum na zahradu, kterou já chci je půl hektaru (5000m2), ale líp spíš dva hektary. K tomu ještě dostatek pro koně, ty by měly být alespoň dva až tři a na každého je to hektar. Tedy takových pět hektarů to jistí .. mno, prostě utopie, ale musím se o to aspoň pokusit. Je to můj životní sen ..