Přezdívaná Japonský hrozinkový strom, latinsky Hovenia Dulcis. Nesklízejí se plody ale stopky, které jsou údajně větší (asi 3cm) a zdužnatělé s vynikající sladkou chutí rozinek a hrušek. Dají se jíst syrové, vařit nebo sušit a používat jako rozinky. Extrakt ze semen a mladých listů se prý používá jako náhražka medu. Na
www.pfaf.org mají ohodnocení chuti 3 (z 5možných).
Má být plně mrazuvzdorná do -25°C, ale vyžaduje slunné stanoviště a úrodnou půdu. Dorůstá 5-10m, původem z Asie.
Semínka mají na
www.bambusarium.cz. Prý se musí nejdříve skarifikovat (malinko opatrně narušit obal semínka) a pak stratifikovat. Svobodovi prý vyklíčilo všechno, já to dneska zkusím:-)
Dám vědět s jakou úspěšností.
Petra