Nenáročné brukvovité zeleninky pro milovníky hořkých chutí.
Pořád v tom mám trochu binec (možná by Ivana mohla vnést trochu světla), mají hodně synonym, ale snad se moc neseknu:
roketa setá (eruca sativa) - jednoletá (z pozdního výsevu mírné zimy občas přežívá), roste rychleji, větší listy, chuť méně výrazná, dá se v zimě pěstovat na okně na vatičce nebo v troše zeminy jako řeřicha, venku se dá sít od jara do konce léta, minimálně do prvních pořádných mrazů je co oždibovat, kvete bíle, má větší semena
rukola (rucola selvatica) - vytrvalá (prý krátkověká trvalka, já ji mám přes první zimu, tak uvidíme), je podstatně drobnější, pomaleji přirůstá, má víc vykrojené listy, kvete žlutě a má droboučká semínka, chuť je ostřejší (lepší), jakoby oříšková, zimu přežívá dlouhý kůlový kořen, který na jaře obráží. Na vatičce se prý pěstovat nedá (nezkoušela jsem), zato se výborně rychlí - jako pažitka: Na podzim nahrnkovat rostlinky z letního výsevu (z jarního by už asi měly ten kořen moc dlouhý a nevešel by se do květináče rozumné velikosti) - stačí naskládat kořeny vedle sebe a trochu prosypat zemí, uložit do chladu a dle potřeby vytáhnout do tepla. Obrazí do několika dnů. Venku mi kořeny i letošní sněhovou nadílku přežily v pohodě, už obrážejí. Semínka se u nás dlouho nedala sehnat, ale teď už ji snad prodává Semo pod názvem WILD ROCKET.
http://www.zahradaweb.cz/informace-z-ob ... 43927.html