Podle D. Henschela: Plané rostliny k jídlu
Březová šťáva
Na jaře než se objeví listy. Do kmene břízy navrtáme 1-2 cm otvor. Do otvoru vsuneme hadičku nebo slámku a odkapávající šťávu zachytáváme. Za 24 hodin nakape půl litru až 3 litry šťávy.
Březový sirup
Svařením březové šťávy získáme sirup. Z 1 litru šťávy získáme 5-30 g sirupu s barvou medu a chutí jemně karamelovou.
Březové víno
V 1 litru šťávy je asi 7 g invertního cukru, zkvašením vznikne lehké víno. Obsah cukru můžeme zvýšit svařením šťávy na polovinu objemu. Na kvašení autor zkoušel kulturní kvasinky typu portské a divoké kvasinky druhu Kloeckera apiculata, které se vyskytují na vrcholcích černého bezu. Květy černého bezu se na 3-4 dny namočí do březové šťávy. Funguje to, třebaže ne vždy napoprvé. Kvašení vína ze šťávy koncentrované na 50% objemu trvá 6-8 týdnů.ˇČerstvou šťávu dáváme kvasit ihned.
Březový ocet
Po dokvašení necháme víno otevřené stát, octové kvašení se ohlásí pachem octa. Octové kvasinky se dají zakoupit v lékárně (nejsem si jistá jestli pouze v zemi autorova původu anebo i u nás).