Šrucha zelná (portulaka) - recepty

O volně rostoucí rostliny se nemusíme starat a přesto je můžeme využívat. Navíc mívají vysoký obsah cenných látek pro výživu.

Šrucha zelná (portulaka) - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 15. led 2011 0:06:42

Šrucha na másle
(2 porce)
2 šálky (500 ml) čerstvých listů šruchy (a stonků, je-li mladá), oprané
2 lžíce (30 ml), másla nebo olivového oleje
1/4 šálku (50 ml) suchého bílého vína
2 lžíce (30 ml), čerstvě vymačkané citronové šťávy
sůl a pepř podle chuti
čerstvě strouhaný parmezán na chuť
Přiveďte vodu k varu, přidejte šruchu, snižte teplotu a vařte 3-5 min. Osušte. Rozpusťte máslo nebo olej na těžké pánvi. Přidejte šruchu, víno a citrónovou šťávu - vařte, dokud se tekutina mírně neodpaří. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a naškrabte čerstvý parmazán na každou porci.
Podávejte horké a užívejte si!

Recept od Ashley, přeloženo z etsy.com
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Šrucha zelná (portulaka) - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 22. led 2011 0:18:42

Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Šrucha zelná (portulaka) - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 22. led 2011 0:30:32

Šruchový salát
jemné lístky šruchy
olivový olej
trochu octa
sůl
1 stroužek drceného česneku (nepovinné)
Myslím, že tento recept pochází z Bulharska.

Šruchová směs
1 libra šruchy
1/4 libry mletého hovězího masa
1 střední cibule
2 drcená rajčata nebo 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
slunečnicový olej nebo řepkový olej
2 lžíce krátké rýže
sůl, voda
1 libra (lb.) = 16 uncí = 453.6 g

Přeloženo z fóra davesgarden od Yorkerjenny
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno

Re: Šrucha zelná (portulaka) - recepty

Příspěvekod Ivana » sob 22. led 2011 0:43:41

Mexická omeleta se šruchou
2 šálky šruchy, se stopkami, nakrájené
6 velkých vajec
1 šálek nasekané zelené cibulky
máslo nebo margarín
Opláchněte šruchu. Dejte nakrájenou cibuli a šruchu na rozpálenou pánev. Orestujte asi pět minut. Přidejte vejce a udělejte velkou omeletu. Zdobíme nakrájeným rajčetem. 3 porce

Šruchový bramborový salát
6 středních červených brambor, nakrájených na kostičky a uvařených doměkka
4 zelené cibulky, nakrájené
2 šálky mladé šruchy, nasekané
1 celer, nakrájený
1/4 šálku nakrájené ředkvičky
1 šálek majonézy, obyčejné nebo lehké
Smícháme všechny ingredience, vychladíme a podáváme.

Šruchový salát
4 šálky nasekané mladé šruchy, opláchnuté
2 lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce. čerstvé citronové šťávy nebo bylinkového octa
1 lžička soli a mletého černého pepře
1 1/4 šálku bílého jogurtu
2-3 stroužky česneku, rozdrceného najemno
Volitelné: 2 lžíce mletého koriandru a/nebo máty
Dáme šruchu do velké salátové mísy. Promícháme s olejem a citrónovou šťávou, solí a pepřem. Přimícháme jogurt s česnekem, promícháme a podáváme. 4 - 6 porcí.

Přeloženo z oldfashionedliving.com, autor Brenda Hyde
Uživatelský avatar
Ivana
Administrátor
 
Příspěvky: 3362
Registrován: pát 06. lis 2009 20:51:55
Bydliště: Brno


Zpět na Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron