Jo, jasně, to chápu
Taky jsem pěstovala ze semen všechno možné a dodnes pěstuju. Jenom zrovna u toho kiwi bych to už viděla jenom v případě, když je k dispozici hodně místa a času
Jinak je rychlejší a výhodnější si pořídit hotovou rostlinu. Navíc tady jsem chtěla říct to, že Issai se pěstuje právě kvůli tomu, že nepotřebuje samčí rostlinu k opylení (pokud tedy člověk nemá smůlu a jako "Issai" nekoupí něco jiného). Což ale už nemusí platit u jejího potomstva ze semen.
Já už bych se do toho nepouštěla, s kiwi mám špatné zkušenosti, je tu moc drsně. Mám asi 8 let (nebo už 10?) P1 od Štajnochrů. Úrodu jsem měla zatím jen jednou - celých 5 (slovy pět!) kusů... Pokaždé mi v době rašení zmrznou, takže už nezakvetou. Stačí jediný mráz v květnu a je po úrodě. Zkoušela jsem je v době jarních mrazíků zakrývat netkanou textilií, ale neuchránilo je to. Možná je to zachrání, když je kolem nuly, ale na -5,-6 stupňů to nestačí. Další mladé rostliny jiných odrůd mi loni po vyrašení zdecimovali slimáci, jedna už to nerozdýchala, ožrali jí komplet všechny vyrašené pupeny a už neměla z čeho znova obrazit.
A ještě jedna poznámka, možná už je to tu někde zmíněno - kiwi může citlivým jedincům způsobit značné zažívací problémy, zejména pokud jsou plody už přemrzlé.