Navíc tyhle páskovky milujou šplhání po keřích. Podezírám je, že mi ožírají pupeny rybízu, co mám pod třešní.
Bezulitnatí plži v čechách se v základu dělí na plzáky (cca 4 druhy) a slimáky (+ slimáčky a spol) Rozdíl je v existenci, či absenci vápenatých destiček pod "kápí" za hlavou a v postavení dýchacího otvoru. Je toho určitě víc, ale vzpomínám si jen na toto. Arion lusitanicus (a další plži bez ulity) mají ale nepřítele i mezi bezulitnatými plži. Je to slimák největší,
limax maximus, v některých jazycích nazývaný "leopardí slimák". Jedná se o to "plží monstrum", které se tu a tam vyskytuje i ve sklepech, jinak na vlhčích místech, s oblibou poblíž studní a v zahradách vůbec. Velký popelavě šedý, s černými skvrnami, které můžou splývat v podélné pruhy. Ten nejen baští vajíčka, ale podle malakologů sbaští i mláďata jiných plžů. Samozřejmě v nejmenších velikostech.
Mě samotnému se limax maximus moc líbí. Stejně tak, jako hlemýžď si tu a tam ukousne z našeho, ale naši běžci si ho stejně podají, pokud ho já nenajdu před nimi a neodnesu stranou.
Kdo by nevěděl, o co se jedná, Tady je pár fotek:
Google
S úctou Martin.