Slimáci

Co se dá dělat na biozahradě s živočichy které nechceme? Týká se větších živočichů, na hmyz je téma breberky.

Re: Slimáci

Příspěvekod kol238 » ned 24. dub 2011 19:52:21

Zkuste mi prosím někdo vysvětlit, co je slimák, a který teda vadí. Já jsem doteď žila v představě, že když má budečku, tak už to není slimák a ten je pro záhonky OK.
kol238
člen korespondent

Příspěvekod Alena » ned 24. dub 2011 20:20:07

Je to jednoduché - všechno, co slintá, ať s budkou (lidově šnek), nebo bez ní (lidově slimák, jinak jsou to všechno dohromady myslím plži), malé, nebo velké, sežere, na co přijde, záleží na tom, jak moc se jich v dané lokalitě vyskytuje. Pouze u hlemýžďů zahradních, kteří jsou někde hojní, jinde vzácní, se uvádí, že údajně požírají vajíčka jiných slimáků, takže jsou určitým způsobem užiteční, ale jinak sežerou taky dost. Nejhorší jsou plzáci španělští, protože tu nemají přirozené nepřátele, a tudíž jsou přemnožení. Po těch nezůstane na záhonech vůbec nic. Ale ti malí tmaví nebo pruhovaní šneci (myslím malé hlemýždě s tmavou nebo pruhovanou ulitou, páskovky a plamatky) se jim podle mě žravostí úplně vyrovnají.
Alena
člen korespondent

Příspěvekod pierro » pon 25. dub 2011 19:18:27

Navíc tyhle páskovky milujou šplhání po keřích. Podezírám je, že mi ožírají pupeny rybízu, co mám pod třešní.

Bezulitnatí plži v čechách se v základu dělí na plzáky (cca 4 druhy) a slimáky (+ slimáčky a spol) Rozdíl je v existenci, či absenci vápenatých destiček pod "kápí" za hlavou a v postavení dýchacího otvoru. Je toho určitě víc, ale vzpomínám si jen na toto. Arion lusitanicus (a další plži bez ulity) mají ale nepřítele i mezi bezulitnatými plži. Je to slimák největší, limax maximus, v některých jazycích nazývaný "leopardí slimák". Jedná se o to "plží monstrum", které se tu a tam vyskytuje i ve sklepech, jinak na vlhčích místech, s oblibou poblíž studní a v zahradách vůbec. Velký popelavě šedý, s černými skvrnami, které můžou splývat v podélné pruhy. Ten nejen baští vajíčka, ale podle malakologů sbaští i mláďata jiných plžů. Samozřejmě v nejmenších velikostech.
Mě samotnému se limax maximus moc líbí. Stejně tak, jako hlemýžď si tu a tam ukousne z našeho, ale naši běžci si ho stejně podají, pokud ho já nenajdu před nimi a neodnesu stranou.
Kdo by nevěděl, o co se jedná, Tady je pár fotek:Google
S úctou Martin.
pierro
zasloužilý člen

Příspěvekod Alena » pon 25. dub 2011 20:11:23

Kdyby jen šplhaly po keřích. Našla jsem je v koruně meruňky a producírujou se po baráku až na okna v prvním patře.Ta naštěstí nežerou, jen poslintají. Pupeny rybízu a angreštu nám kdysi ozobávali vrabci a kosi, možná jsou v tomhle páskovky nevinně. Nebo aspoň ne samy :mrgreen:
Alena
člen korespondent

Příspěvekod kol238 » úte 26. dub 2011 20:21:08

Díky, naštěstí u nás ty budečkové nějak nepotkávám, tak proto asi nevím. No, ale ti ostatní to stačí spořádat za ně.
kol238
člen korespondent

Příspěvekod JIRKA ST » pát 13. kvě 2011 20:36:23

Nevím jak u Vás ale letos nějak nevidím španěláky. Zatím jen pár kousků,že by vymrzly?
JIRKA ST
začátečník

Příspěvekod Alena » sob 14. kvě 2011 17:38:24

Já jich tedy vidím až moc. A nejen jich.
Alena
člen korespondent

Příspěvekod Misazap » sob 18. čer 2011 16:32:56

Tak vzdávám "humánní" sbírání a dávání na kompost - už je jich tu víc a žerou mi všechno,šplhají i na topinambury, žerou i mátu. Asi tu už není moc chutné potravy. Poraďte jak je rozumně zavraždit, když je posbírám ... ale něco ne moc drastického (přestřižení), ale zase rychlého, abych když nasbírám při ranní obchůzce hrst slimáků nemusela něco extra připravovat (vaření vody).
Asi by se mi líbila nějaká "jedovatá" nádoba, ale tak aby to nebylo nebezpečné pro jiné (děti, psi) v dosahu to nenechám, ale náhoda je blbec ...
Sbírat je zvládnu, mám to tu maličké.
Misazap
zasloužilý člen

Příspěvekod kol238 » sob 18. čer 2011 20:11:16

Tak tohle jsem řešila dva roky. Nějak je chvíli tolerovala na záhonech a v zahradě, po čase jsem je zalívala horkou vodou. Nechápala jsem jak je jiní mohou zašlapovat či přestřihávat. No a letos mám už i takový sekáček, původně myslím nějaká škrabka na něco u včel. Prostě něco ostrého dole na dlouhé tyči a nemusím se ani moc shýbat. Nechutné, ale rychlé a funkční. Došla jsem k tomu rychleji než jsem si původně myslela. Kromě kovových či elektrických ohrádek nebo kachen ti asi nic jiného nezbyde. :(
kol238
člen korespondent

Příspěvekod Alena » sob 18. čer 2011 20:52:20

Taky vraždím - přeřezávám starým kuchyňským nožem, když lezou po zemi, nebo sbírám a hážu do octové vody, když sedí někde na listech. A sypu Ferramol. Jinak by sežrali už i mě :mrgreen: Dneska jsem na každém salátu nasbírala tak 10-15 urostlých kousků, saláty už sežrané některé až na koštál. Když je po dešti, v podvečer projdu zahradu a sbírám a sbírám, řežu a řežu... V záhonech na zelenině jsou prakticky jenom ti zrzaví přivandrovalci. Jsou tu prostě přemnožení a nemají tu co pohledávat.
Alena
člen korespondent

PředchozíDalší

Zpět na Nezvaní hosté - jak regulovat hryzce, plže...